Πτυχίο Μηχανικού Έργων Υποδομής Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα Θεσσαλίας.

Περιγραφή

A) Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες εξειδικευμένες επιστημονικές, τεχνολογικές, τεχνικές γνώσεις και ικανότητες, ώστε να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και να ασχολούνται αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους ειδικούς τομείς έργων και εργασιών της ειδικότητας του Μηχανικού Έργων Υποδομής. B) Ο εκπαιδευόμενος θα είναι σε θέση μετά την ολοκλήρωση των σπουδών α) να γνωρίζει αναλυτικά το αντικείμενο σπουδών, να κατανοεί τις αρχές του γνωστικού πεδίου του Μηχανικού Έργων Υποδομής, να εμβαθύνει, να διευρύνει και να προσαυξάνει τις αποκτηθείσες γνώσεις και να διαθέτει αντίληψη της εξελικτικής δυναμικής του γνωστικού αντικειμένου, β) να αναλύει και να προσαρμόζει τις αποκτηθείσες γνώσεις ώστε να τις εφαρμόζει σε ποικίλα θέματα του επιστημονικού πεδίου του, να εφαρμόζει ορθά τα εργαλεία και τις τεχνικές που είναι χρήσιμα στην διεύρυνση των βασικών θεμάτων, να επιλύει σύνθετα ή και νέα προβλήματα και να επικοινωνεί με εξειδικευμένες και μη ομάδες και κοινό, ώστε να μεταφέρει πληροφορίες, ιδέες, προβλήματα και λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα, και τέλος, γ) να σχεδιάζει, να διαχειρίζεται και να υλοποιεί ερευνητικές εργασίες, να λαμβάνει αποφάσεις, να τις αξιολογεί και αναλαμβάνει την ευθύνη σε σύνθετα επαγγελματικά και επιχειρηματικά πλαίσια τα οποία μεταβάλλονται και εξελίσσονται, και να είναι σε θέση να αναλάβει, εντός καθορισμένων πλαισίων, την ευθύνη της ανάπτυξης των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων ατόμων και ομάδων.

Περαιτέρω πληροφορίες

A) Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αποκτούν τις απαραίτητες, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, θεωρητικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορούν με επιτυχία: (α) να επιδιώξουν Μεταπτυχιακές Σπουδές σε Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Εσωτερικού ή του Εξωτερικού, (β) να παρακολουθήσουν, στηριζόμενοι στο υπόβαθρο των σπουδών τους, τις ταχύρρυθμες εξελίξεις, τόσο θεωρητικές όσο και τεχνολογικές, στο γνωστικό τους αντικείμενο και (γ) να εργαστούν σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως υπεύθυνοι ή στελέχη σχετικών ιδιωτικών ή δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών. Το πεδίο δραστηριότητας τους περιλαμβάνει  την επίβλεψη και κατασκευή συγκοινωνιακών υδραυλικών, γεωτεχνικών και άλλων έργων.
τη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης έργων, ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του δημοσίου τομέα ή μελετητικών γραφείων.
 την εκπόνηση ή επίβλεψη μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων υποδομής της ειδικότητας των ως μεμονωμένοι τεχνικοί.
 την εκτέλεση ή συμμετοχή σε εργασίες πραγματογνωμοσύνης, αξιολόγησης προσφοράς αγοράς και ποιοτικού ελέγχου υλικών και εργασιών.
 τη κάλυψη θέσεων υπεύθυνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τη λειτουργία επιχειρήσεων και υπηρεσιών της ειδικότητάς τους.
 την οργάνωση τεχνικών έργων.
την οργάνωση δραστηριοτήτων και ικανότητα συλλογής και ανάλυσης εργαστηριακών αποτελεσμάτων σε εργαστήρια αντοχής υλικών, και υδραυλικών έργων, καθαρισμού λυμάτων, προστασίας περιβάλλοντος, επεξεργασίας αποβλήτων και υδραυλικών και θαλασσίων έργων κ.λ.π.
 την εφαρμογή προγραμμάτων μέσω της τεχνολογίας των Η/Υ.
Σύμφωνα με το ΠΔ. 318/94 (ΦΕΚ 167Α΄ / 7-10-94) καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος μας.

Σχέση με την απασχόληση

Το πτυχίο του Μηχανικού Έργων ΥποδομήςΤεχνολογικής Εκπαίδευσης είναι απαραίτητο για την απασχόληση σε α)Συγκοινωνιακά Έργα, β)Υδραυλικά Έργα, γ) Γεωτεχνικά και άλλα συναφή Τεχνικά Έργα Υποδομής δ)την εργασία σε επιχειρήσεις τους κλάδου τόσο στο Δημόσιο Τομέα όσο και στο Ιδιωτικό Τομέα είτε μόνος του είτε ως υπάλληλος. (ΦΕΚ 167)

Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης

Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.

Τρόποι απόκτησης

Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.