Περαιτέρω πληροφορίες
Η εκπαίδευση που παρέχεται στο Τμήμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα των γνωστικών αντικειμένων της Διατροφής, συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση με την εργαστηριακή και πρακτική άσκηση και παρακολουθεί τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις. Στο Τμήμα καλλιεργείται η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα συμβάλλοντας στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της δημόσιας υγείας, καθώς και της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.
Το Τμήμα διαθέτει τρία εργαστήρια, το αντικείμενο των οποίων αφορά στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία:
• Εργαστήριο Βιολογίας, Βιοχημείας και Φυσιολογίας του Ανθρώπου και των Μικροοργανισμών: Οργανική χημεία και βιοχημεία. Κινητική ενζυμικών αντιδράσεων. Βασικές αρχές βιοχημικών εξετάσεων κλινικής χημείας. Βιοχημικοί μηχανισμοί φυσιοπαθολογικών καταστάσεων. Βιολογία κυττάρου. Μοριακή γενετική. Γενική μικροβιολογία - εφαρμοσμένη μικροβιολογία (μικροβιολογία τροφίμων) - περιβαλλοντική μικροβιολογία. Φυσιολογία, παθοφυσιολογία, ειδικά θέματα παθολογίας, φαρμακολογία, τοξικολογία, μέταλλα - βιταμίνες και διατροφή, βιοτεχνολογία - γενετική μηχανική.
• Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας: Διατροφή και μεταβολισμός, αθλητική διατροφή και διατροφική αγωγή αθλουμένων, σύσταση σώματος, κλινική διαιτολογία, παιδική και εφηβική παχυσαρκία, διατροφική αξιολόγηση, διατροφική επιδημιολογία, προαγωγή της υγείας, διατροφική ανθρωπολογία.
• Εργαστήριο Χημείας-Βιοχημείας- Φυσικοχημείας Τροφίμων: Χημεία και Βιοχημεία Τροφίμων, Τεχνολογία Τροφίμων, Ανάλυση Τροφίμων, Ασφάλεια και Ποιότητα Τροφίμων, Διαχείριση και Υγιεινή Μονάδων Διατροφής, Τρόφιμα και Περιβάλλον, Βιοδραστικά Συστατικά Τροφίμων, εφαρμογές Νανοτεχνολογίας σε Τρόφιμα, Νομοθεσία Τροφίμων.
Σχέση με την απασχόληση
Το Πτυχίο Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής είναι απαραίτητο για την άσκηση του επαγγέλματος και τη χρησιμοποίηση του τίτλου του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου (ΠΔ133/ΦΕΚ213/01-10-2014).
Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης
Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.
Τρόποι απόκτησης
Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.