ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΕΠΑ.Σ.) "Επιχειρήσεων Αγροτουρισμού και Αγροβιοτεχνίας"

Περιγραφή

Ο/Η κάτοχος πτυχίου ΕΠΑ.Σ. αυτής της ειδικότητας:
Γνώσεις
:
1. Αναγνωρίζει και περιγράφει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων της περιοχής, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητές τους, τους τρόπους εμπορικής τους διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κλπ.), τη σημασία του αγροτουρισμού στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε.
2. Αναγνωρίζει τη σημασία της φυτοοικολογίας και ζωοοικολογίας στην παραγωγικότητα και τη συντήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις βασικές αρχές της συμβατικής και της βιολογικής γεωργίας.
3. Περιγράφει τις αρχές βιολογικής γεωργίας και τα στάδια καλλιέργειας των φυτών και της εκτροφής των ζώων με βάση τη βιολογική γεωργία.
4. Περιγράφει τις λειτουργίες, τους κανόνες οργάνωσης και διοίκησης μιας αγροτουριστικής μονάδας.
5. Αναγνωρίζει, περιγράφει τις εναλλακτικές και ήπιες μορφές τουρισμού και τις δραστηριότητες βουνού.
6. Περιγράφει τους τρόπους παραγωγής τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης με παραδοσιακό τρόπο, καθώς και της συσκευασίας και εμπορίας τους.
7. Τηρεί βιβλία διαχείρισης της εκμετάλλευσης και χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες γεωργικής οικονομίας.
8. Οργανώνει και εφαρμόζει τις εναλλακτικές και ήπιες μορφές τουρισμού, καθώς και τις δραστηριότητες βουνού.
9. Προετοιμάζει το έδαφος εφαρμόζοντας τις αρχές βιολογικής γεωργίας και καλλιεργεί με βιολογικούς τρόπους χειμερινά σιτηρά (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι) και ανοιξιάτικα σιτηρά (καλαμπόκι, ρύζι), δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα, εσπεριδοειδή, ακρόδρυα, αμπέλια), λαχανοκομικές καλλιέργειες (τομάτες, αγγουράκια, φασολάκια, λάχανα, μαρούλια κ.λπ.), μποστάνια, φράουλες.
10. Εκτρέφει ζώα, όπως αγελάδες-βουβάλια, αιγοπρόβατα, χοίροι, κοτόπουλα, κουνέλια, άλογα, εφαρμόζοντας τις αρχές της βιολογικής εκτροφής και χρησιμοποιεί τα απόβλητα, αφού μετατραπούν σε οργανική ουσία, στη λίπανση των αγρών.
11. Παρασκευάζει, αποθηκεύει και εμπορεύεται, κάτω από συνθήκες υγιεινής: παραδοσιακά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα (γιαούρτι, βούτυρο, τυρί) τοπικής ονομασίας, παράγωγα αμπέλου (αμπελόφυλλα, κρασί, σπιτικά λικέρ, πετιμέζι), φρούτων (μαρμελάδες, σπιτικά γλυκά, αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα και αφυδατωμένα φρούτα), λαχανικών (τοματοπολτό, λιαστές τομάτες, τουρσιά), ελαιοκομικά προϊόντα (βρώσιμες ελιές, λάδι), ζωικά τρόφιμα (λουκάνικα, τοπικά αλλαντικά, μέλι, ψαρομεζέδες), παραδοσιακά ζυμαρικά (τραχανάς, χυλοπίτες) και τρόφιμα αλεύρου (ζυμωτό ψωμί, γλυκίσματα, πίτες), ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια).
12. Κατασκευάζει και εμπορεύεται είδη λαϊκής τέχνης (υφαντά, χειροτεχνήματα, κεραμικά, ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές).
13. Χειρίζεται, επισκευάζει και συντηρεί τα εργαλεία του και συντηρεί και εκτελεί απλές επισκευαστικές εργασίες στις υδραυλικές, μηχανολογικές, και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της επιχείρησής του.
14. Παραλαμβάνει, ταξινομεί και καταχωρεί τα φορολογικά παραστατικά στα βιβλία της φορολογικής νομοθεσίας και συμπληρώνει τα απαραίτητα παραστατικά και έντυπα.
Ικανότητες:
1. Συνεργάζεται με άλλους τεχνικούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και αντιλαμβάνεται τον τρόπο εφαρμογής των οδηγιών τους και φροντίζει για την εφαρμογή χρονοδιαγραμμάτων, που του έχουν ορίσει οι ανώτεροί του.
2. Εργάζεται αυτόνομα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ολοκλήρωση των εργασιών του.
3. Προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.
4. Αναπτύσσει βασικές ικανότητες επικοινωνίας.
5. Αξιοποιεί τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τη διαχείριση συντήρησης και επέκτασης των φυσικών οικοσυστημάτων (δρυμοί, βιότοποι κ.λπ.) με βιώσιμες μεθόδους.
6. Τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Σχέση με την απασχόληση

Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του Τύπου έχουν δικαίωμα άδειας άσκησης επαγγέλματος και επαγγελματικά δικαιώματα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της κάθε ειδικότητας.

Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης

Πρόσβαση σε προγράμματα που οδηγούν σε τίτλους αυτού του Τύπου έχουν οι απόφοιτοι της Α΄ τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

Τρόποι απόκτησης

Ο τίτλος αποκτάται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος