Πτυχίο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε). Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Περιγραφή

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις στα πεδία της Οικονομίας και ειδικά της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, καθώς και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες για να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως στέλεχος λογιστηρίου επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενος.
Ειδικότερα ο πτυχιούχος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κεντρικής Μακεδονίας:
• Τηρεί λογιστικά βιβλία και στοιχεία όλων των κατηγοριών σύμφωνα με την κείμενη φορολογική νομοθεσία, το Ελληνικό Λογιστικό Σύστημα (Ε.Γ.Λ.Σ) και τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ).
• Συντάσσει και αναλύει ισολογισμούς και αναλυτικές καταστάσεις, καταρτίζει προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και οργανισμών
• Εφαρμόζει αρχές και μεθόδους κοστολόγησης και αποτίμησης, καθώς και χρηματοδότησης και διαχείρισης επενδύσεων, αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών πόρων για τη χρηματοδότησή τους.
• Εκπονεί χρηματοοικονομικές μελέτες και παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές.
• Εφαρμόζει διαδικασίες εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, καθώς και τη νομοθεσία που αφορά σε λογιστικά, φορολογικά, εργατικά και εμπορικά θέματα
• Είναι γνώστης των σύγχρονων εφαρμογών των Η/Υ στη Λογιστική και στη Χρηματοοικονομική και γενικότερα των Λογιστικών Πληροφοριακών Συστημάτων.
• Ερμηνεύει και αναλύει τα λογιστικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων και οργανισμών στο γενικότερο εγχώριο και διεθνές μακροοικονομικό και μικροοικονομικό περιβάλλον και συντάσσει σχετικές εκθέσεις και μελέτες.
• Αξιοποιεί τις σύγχρονες στατιστικές και οικονομικές μεθόδους μελέτης και έρευνας των θεμάτων που έχουν σχέση με τη Λογιστική, την οργάνωση και διοίκηση των επιχειρήσεων, την παραγωγική διαδικασία, την έρευνα αγοράς, καθώς και τις τεχνολογικές εφαρμογές τους

Περαιτέρω πληροφορίες

Tο περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κεντρικής Μακεδονίας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Λογιστικής στο επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και τις εφαρμογές της στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας και ειδικότερα όπως αυτές εξειδικεύονται στην οργάνωση και λειτουργία των λογιστικών υπηρεσιών. Επί πλέον, στο πλαίσιο της αποστολής του, το Τμήμα Λογιστικής προωθεί την επιστημονική και εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα στα πεδία του γνωστικού του αντικειμένου, αναπτύσσει συνεργασίες με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς. Κεντρική επιδίωξη του περιεχόμενου των σπουδών είναι να παρέχει στους Σπουδαστές τόσο θεωρητικές όσο και εφαρμοσμένες γνώσεις, για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στις απαιτήσεις των επαγγελματιών παροχής Λογιστικών, Φοροτεχνικών και γενικότερα Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά και να διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την πρόσβασή τους σε μεταπτυχιακές σπουδές. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται «Πτυχιούχος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής» και διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις στα πεδία της Οικονομίας και ειδικά της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, καθώς και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες για να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως στέλεχος λογιστηρίου επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενος

Σχέση με την απασχόληση

Ο Τίτλος Σπουδών είναι ένας από τους τίτλους που είναι απαραίτητοι για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή/Φοροτεχνικού Β' Τάξης. Μετά από τριετή άσκηση του επαγγέλματος Λογιστή/Φοροτεχνικού Β' Τάξης, ο απόφοιτος κατατάσσεται στην Α' Τάξη του επαγγέλματος.

Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης

Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.

Τρόποι απόκτησης

Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.