Γνώσεις: Η γνώση που προσφέρεται είναι θεωρητική και πρακτική και είναι το αποτέλεσμα της αφομοίωσης των πληροφοριών μέσω της μάθησης. Το Τμήμα έχει ως αποστολή τη μετάδοση και παραγωγή εφαρμοσμένων γνώσεων στην Διατροφή και Διαιτολογία του ανθρώπου, μέσω εκπαίδευσης και έρευνας. Για τη λήψη του πτυχίου ο σπουδαστής παρακολουθεί επιτυχώς μαθήματα γενικής υποδομής βιολογικών επιστημών, ειδικής υποδομής διατροφής και διαιτολογίας, ειδικότητας διατροφής και διαιτολογίας καθώς και διοίκησης, οικονομίας, νομοθεσίας και ανθρωπιστικών σπουδών. Τα μαθήματα διακρίνονται σε υποχρεωτικά για όλους τους σπουδαστές του Τμήματος, κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά και προαιρετικά. Το τελευταίο εξάμηνο περιλαμβάνει εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να πραγματοποιείται και η Πρακτική Άσκηση. Η εκπόνηση της Πτυχιακής Εργασίας εξασφαλίζει την εμβάθυνση του τελειόφοιτου του Τμήματος σε ένα επίκαιρο θέμα έρευνας, ή σε αντικείμενο εφαρμογής των σπουδών. Η Πρακτική Άσκηση είναι καθοδηγούμενη και αξιολογούμενη και πραγματοποιείται σε νοσοκομεία, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, και άλλους συνεργαζόμενους φορείς, που σχετίζονται με τη Διατροφή−Διαιτολογία.
Δεξιότητες: Σε σχέση με την ικανότητα εφαρμογής της γνώσης και χρήσης της τεχνογνωσίας Διατροφής-Διαιτολογίας για την ολοκλήρωση εργασιών και την επίλυση προβλημάτων, αναπτύσσονται δεξιότητες γνωστικές και πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της επιδεξιότητας και της χρήσης μεθόδων, υλικών, εργαλείων και οργάνων. Οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, ασκήσεις πράξεις, ασκήσεις στο εργαστήριο, ασκήσεις σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, ασκήσεις σε χώρους μαζικής εστίασης και παραγωγής τροφίμων, ασκήσεις σε χώρους άθλησης, συμμετοχικά σεμινάρια, μελέτες περιπτώσεων και εκπόνηση εργασιών, καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους άσκησης του επαγγέλματος.
Γενικά, οι δεξιότητες που αναπτύσσουν οι σπουδαστές εστιάζονται στους ακόλουθους τομείς:
–Στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του ανθρώπου, σε όλα τα στάδια της ζωής (βρεφική, παιδική, εφηβική, νεανική, μέση, τρίτη ηλικία) και στις ιδιαίτερες ανάγκες του (εγκυμοσύνη, θηλασμός, άθληση, στράτευση κ.λπ.).
–Στην προφύλαξη της υγείας του ανθρώπου από τις νόσους της φθοράς.
–Στην αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου μέσω της διαιτητικής υποστήριξης και θεραπείας των ασθενών.
--Δεξιότητες επικοινωνίας και διατροφικής συμβουλευτικής.
Ιδίως η Πρακτική Άσκηση αποσκοπεί στην απόκτηση εργασιακών εμπειριών και δεξιοτήτων μέσω βιωματικής διαδικασίας. Σκοπός της Πρακτικής Άσκησης είναι να προσφέρει στους φοιτητές αυτά που απαιτούνται για να ασκήσουν το επάγγελμα του διαιτολόγου: τους προετοιμάζει να εφαρμόσουν στην πράξη τις θεωρητικές τους γνώσεις και να σκέπτονται με κριτικό πνεύμα, ώστε να συμβάλλουν εποικοδομητικά στη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης και της γενικότερης υγείας ατόμων και πληθυσμιακών ομάδων. Επίσης, τους προσφέρει εμπειρίες σε σχέση με τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.
Iκανότητες: Η αποδεδειγμένη δυνατότητα χρήσης των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των προσωπικών, κοινωνικών και/ή μεθοδολογικών δυνατοτήτων, σε καταστάσεις εργασίας ή μελέτης, και στην επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη. Το πρόγραμμα σπουδών στοχεύει να καταστήσει τους πτυχιούχους ικανούς να δραστηριοποιηθούν σε θέσεις εργασίας που έχουν αντικείμενα σχετικά με τις σύγχρονες διατροφικές και διαιτολογικές απαιτήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών στους παρακάτω τομείς:
–Εξέταση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων, σχεδιασμός και παραγωγή τροφίμων και ειδικών σκεύασμα των σίτισης για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (παιδιά, αθλητές, ασθενείς κ.λπ.).
–Κατάρτιση διατροφικής ετικέτας τροφίμων και σχεδιασμός νέων προϊόντων διατροφής.
–Κατάρτιση γενικών και ειδικών διαιτολογίων και επίβλεψη της εφαρμογής τους, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, μέσω εκτίμησης της θρεπτικής κατάστασης και μετατροπής θεωρητικών εννοιών και αρχών σε πρακτικές διατροφικές οδηγίες και δίαιτες.
–Σχεδιασμός, προγραμματισμός, επίβλεψη και υποστήριξη της εκτέλεσης προγραμμάτων διατροφής του υγιούς ή ασθενούντα πληθυσμού, σε χώρους μαζικής παραγωγής γευμάτων.
–Σχεδιασμός και εφαρμογή διατροφικής πολιτικής και διατροφικών παρεμβάσεων.
–Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας στον τομέα της Διατροφής−Διαιτολογίας.
–Παροχή εκπαίδευσης επί θεμάτων Διατροφής−Διαιτολογίας, σε άτομα και ομάδες, με έμφαση στις επιλογές τροφίμων, δίαιτας και συνηθειών που προάγουν την υγεία.