ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Περιγραφή

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
1. Κατανοούν τους βασικούς όρους που αφορούν στις διαδικασίες των συνιστωσών του Φυσικού Περιβάλλοντος και του τρόπου με τον οποίον οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν τις συνιστώσες αυτές. Έμφαση δίνεται στο έδαφος, στην ατμόσφαιρα, στο υδάτινο στοιχείο και στα φυτά. Αξιολογούν ζητήματα που αφορούν την Ενέργεια και ιδιαίτερα το σκέλος των Ανανεώσιμων Πηγών. Κατανοούν τα κύρια στοιχεία που αφορούν σε δημογραφικά και πολεοδομικά θέματα.
2. Αξιολογούν την πόλη ως οικοσύστημα που χρησιμοποιεί πόρους και παράγει εκροές και να περιγράφουν διαδικασίες για την αειφόρο διαχείρισή της. Περιγράφουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον των πόλεων. Εντοπίζουν τις οχλούσες χρήσεις γης και να αναγνωρίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οργάνωσης των λειτουργιών της πόλης. Περιγράφουν τα περιβαλλοντικά δεδομένα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό των χρήσεων γης και τις κατευθύνσεις περιβαλλοντικού σχεδιασμού των δικτύων κοινής ωφέλειας. Εκτιμούν την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική διάσταση των επιπτώσεων από έργα και δραστηριότητες στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Προτείνουν λύσεις και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατανοούν το πλαίσιο εκπόνησης μιας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και να αξιολογούν μια ΜΠΕ σε σχέση με το αντικείμενό της και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
3. Γνωρίζουν τις μεθόδους περιβαλλοντικού σχεδιασμού συγκοινωνιακών, υδραυλικών, ενεργειακών έργων, φιλικής περιβαλλοντικά διαχείρισης και επεξεργασίας των αστικών στερεών αποβλήτων και περιβαλλοντικής αντιμετώπισης ειδικών έργων. Είναι εξοικειωμένοι με την ασφάλεια έργων και εγκαταστάσεων.
4. Γνωρίζουν τις διεργασίες που συμβαίνουν σε μία παράκτια ζώνη και να προτείνουν τρόπους διαχείρισής της. Κατανοούν τις φυσικές, χημικές και βιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε ένα βιολογικό καθαρισμό και τα αποκτώμενα αποτελέσματα όταν αλλάζουν οι παροχές, οι συγκεντρώσεις εισόδου και οι συνθήκες λειτουργίας. Είναι εξοικειωμένοι με τις πολιτικές σχεδιασμού συγκοινωνιακής υποδομής, με τα ήπια μέσα μετακίνησης και τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό μεταφορικών συστημάτων.

Περαιτέρω πληροφορίες

Εξ αποστάσεως

Σχέση με την απασχόληση

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής" της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης

Οι κάτοχοι προσόντων που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.

Φορέας Χορήγησης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τύπος Προσόντος

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης

Ονομασία

Ανώτατη εκπαίδευση

Σκοπός

Βασικός

Διάρκεια

Κατ’ ελάχιστον 60 ECTS (ή διαφορετικά κατ’ ελάχιστον 300 ECTS, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών μονάδων για το Πτυχίο στο επίπεδο 6).

Μη προτιμώμενοι όροι

ΠΣΕ