Ιστορία της τέχνης και ιστορία της επιστήμης του φωτός
Με την ολοκλήρωση της Θ.Ε. ο φοιτητής θα,
1. Γνωρίζει βασικές έννοιες ως προς τις ιδιότητες του φυσικού και τεχνητού φωτός.
2. Αντιλαμβάνεται τις διάφορες μεθόδους χειρισμού του φωτός και των εργαλείων που έχει στην διάθεσή του.
3. Χειρίζεται τις ποικίλες δυνατότητες του φωτός σε πεδία όπως η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων, το θέατρο, η φωτογραφία κ.λ.π.
4. Διαθέτει επαρκή γνώση των ψυχολογικών ιδιοτήτων του φωτός, των τρόπων δηλαδή με τους οποίους το φως επηρεάζει τον άνθρωπο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
5. Έχει επαρκή γνώση μεθόδων σύνθεσης με σκοπό την επίτευξη καλλιτεχνικών εκφραστικών στόχων σε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα πεδία.
6. Αντιλαμβάνεται τις βασικές έννοιες φωτομετρίας, δηλαδή τις μεθόδους μέτρησης και συσχετισμού των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του φωτός.
Γενικές αρχές φωτισμού
Με την ολοκλήρωση της Θ.Ε. ο φοιτητής,
- Θα γνωρίζει τη φύση του φωτός, τις βασικές αρχές της ραδιομετρίας και φωτομετρίας, τι είναι μέλαν σώμα και ποιες οι εφαρμογές του, τις ραδιομετρικές και φωτομετρικές ποσότητες και μονάδες, τι είναι ανακλαστικότητα, τους τρόπους μεταφοράς της ροής από την πηγή σε μια επιφάνεια και τις κυριότερες μετρητικές διατάξεις της ραδιομετρίας και της φωτομετρίας.
- Θα είναι εξοικιωμένος με την οικολογική προσέγγιση της οπτικής αντίληψης (ερεθισμός και οπτική αντίληψη, άμεση αντίληψη, κίνηση στον χώρο, στατικές/κινούμενες εικόνες και οπτική επίγνωση).
- Θα είναι σε θέση να περιγράψει τις έννοιες του χρώματος, το ρόλο των φωτεινών πηγών στη δημιουργία χρώματος, την κατάταξη των χρωμάτων καθώς και τις μεθόδους ανάμειξής τους.
- Θα μπορεί να αντιληφθεί τις αρχαίες και σύγχρονες σκιές, να δώσει περιγραφή των εφαρμογών της σκιάς στην αστρονομία, την αρχιτεκτονική και τις τέχνες και να αναπτύξει τη σχέση ανάμεσα στην προοπτική και την προβολή των σκιών.
- Θα έχει διδαχθεί θέματα αφορώντα το φως και τον χώρο (μέσο, ουσίες, επιφάνειες, περιβάλλουσα οπτική παράταξη, συμβάντα και πληροφορίες, αντιλήψεις περί φωτός στη θρησκεία, τη φιλοσοφία και τις τέχνες, οι περί φωτός γνώσεις των Βυζαντινών).
Δεξιότητες
Με την ολοκλήρωση της Θ.Ε. ο φοιτητής θα έχει περαιτέρω αναπτύξει τις ακόλουθες δεξιότητες,
- Εμπειρία σε ραδιομετρικούς και φωτομετρικούς υπολογισμούς.
- Επίγνωση πειραμάτων περί του τρόπου αντίληψης του φωτός από τα έμβια όντα.
- Καλλιέργειά του σε θέματα χειρισμού της σκιάς σε αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτισμό επιφανειών ή αντικειμένων με καλλιτεχνικό ή μη στόχο.
Τεχνολογία φωτισμού και σύνδεση με την παραγωγή
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση της Θεματικής Ενότητας ο απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών "Σχεδιασμός Φωτισμού-Πολυμέσα" του ΕΑΠ θα είναι σε θέση να,
- αναλύει τις απαιτήσεις ενός έργου φωτισμού
- συνθέτει τις ενδεδειγμένες τεχνικές λύσεις για το έργο φωτισμού
- υπολογίζει ποιοτικά και ποσοτικά τις απαιτούμενες συνθήκες οπτικής άνεσης
- υπολογίζει και σχεδιάζει το σύστημα φωτισμού
- συνθέτει λύσεις τεχνικά ολοκληρωμένες συνδυάζοντάς τις με ορθολογική χρήση της ενέργειας
- επιλέγει τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσδιορίζει τη διάταξή του στο χώρο
- υπολογίζει το κόστος του εξοπλισμού και το κόστος λειτουργίας και συντήρησής του
- επιλέγει τις βέλτιστες τεχνικά και οικονομικά λύσεις