Περαιτέρω πληροφορίες
ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα παρέχει στους φοιτητές-φοιτήτριες την απαραίτητη θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες επαγγελματικές δεξιότητες, δεοντολογία και κριτική σκέψη για την άσκηση της διαμεθοδικής κοινωνικής εργασίας ανταποκρινόμενοι στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες.
Το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών καλύπτει τη γνώση για κοινωνικές παρεμβάσεις που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, στη στελέχωση και διοίκηση κοινωνικών υπηρεσιών, στο σχεδιασμό και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα και στην εφαρμοσμένη κοινωνική έρευνα.
Το πρόγραμμα είναι συνολικής διάρκειας 4 ετών. Κατά τη διάρκεια των 7 εξαμήνων προσφέρονται 35 υποχρεωτικά μαθήματα και 8 κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά (στο ΣΤ΄ και Ζ΄ εξάμηνο) από τα οποία ο φοιτητής επιλέγει 4. Το τελευταίο εξάμηνο (Η΄) πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση στο επάγγελμα. Η εκπαίδευση ολοκληρώνεται με την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας. Δηλαδή το πρόγραμμα του φοιτητή περιλαμβάνει 39 μαθήματα (35 υποχρεωτικά και 4 κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα), την πτυχιακή εργασία και την πρακτική άσκηση στο επάγγελμα.
Κατά τη διάρκεια του Α΄ και Β΄ εξαμήνου οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών από τις οποίες αντλεί γνώσεις η Κοινωνική Εργασία (Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Δίκαιο, Κοινωνική Πολιτική) Πληροφορική και εισαγωγικά μαθήματα της Κοινωνικής Εργασίας. Στα εξάμηνα που ακολουθούν διδάσκονται μαθήματα Θεωρίας και Μεθοδολογίας της Κοινωνικής Εργασίας, Οργάνωσης και Διοίκησης Κοινωνικών Υπηρεσιών, Κοινωνικού Σχεδιασμού, Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Έρευνας, καθώς και μαθήματα που βοηθούν στην κατανόηση των μαθημάτων ειδικότητας. Κατά τη διάρκεια του Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ και Ζ΄ εξαμήνου πραγματοποιείται η Πρακτική Άσκηση-Εποπτεία (9 ώρες εβδομαδιαίως στο Δ εξάμηνο, 8 ώρες στο Ε εξάμηνο, 12 ώρες στο Στ εξάμηνο και 12 ώρες στο Ζ εξάμηνο). Η Πρακτική Άσκηση-Εποπτεία παρέχει στους φοιτητές τη δυνατότητα να συνδέσουν τη θεωρητική γνώση με την πράξη και να αναπτύξουν την εφαρμογή της Κοινωνικής Εργασίας στα πλαίσια μιας Κοινωνικής Υπηρεσίας-Οργάνωσης. Οι φοιτητές υποστηρίζονται και καθοδηγούνται εβδομαδιαίως μέσω της ομαδικής εποπτείας από επόπτη εκπαιδευτικό.
• Η αναλογία θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων είναι 1,5 προς 1. Οι συνολικές θεωρητικές ώρες του προγράμματος είναι 105 και οι εργαστηριακές ώρες 70. Από το σύνολο των 70 εργαστηριακών ωρών οι 29 εργαστηριακές ώρες κατανέμονται σε μαθήματα, ενώ 41 εργαστηριακές ώρες κατανέμονται στην Πρακτική Άσκηση-Εποπτεία (9 ώρες εβδομαδιαίως στο Δ΄ εξάμηνο, 8 ώρες στο Ε΄ εξάμηνο, 12 ώρες στο Στ΄ εξάμηνο και 12 ώρες στο Ζ΄ εξάμηνο).
• Τα μαθήματα Ειδικής Υποδομής και Ειδικότητας δεν υπερβαίνουν το 70% του συνολικού αριθμού των μαθημάτων. Δηλαδή υπάρχουν 14 μαθήματα γενικής υποδομής.
• Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα (στο ΣΤ΄ και Ζ΄ εξάμηνο) από τα οποία ο φοιτητής επιλέγει 4.
• Ο φοιτητής παρακολουθεί 40 μαθήματα συμπεριλαμβανομένης και της πτυχιακής εργασίας (35 υποχρεωτικά και 4 κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα, καθώς και την πτυχιακή εργασία).
• Σε κάθε μάθημα αναλογεί φόρτος εργασίας και πιστωτικές μονάδες.
Σχέση με την απασχόληση
Για την άσκηση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη η άδεια άσκησης επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού.
Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης
Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.
Τρόποι απόκτησης
Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.