Ο απόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας αποκτά:
ΓΝΩΣΕΙΣ: που απαιτούνται για την εφαρμογή κατάλληλων και ερευνητικά τεκμηριωμένων επιστημονικών μεθόδων, τεχνικών και μέσων για την παραγωγή, επεξεργασία, διανομή, προετοιμασία, εξέταση, νομοθεσία και χρησιμοποίηση των τροφίμων, καθώς επίσης και των βιολογικών, φυσικών, χημικών και οικονομικών αρχών και των τεχνολογιών πληροφόρησης που εμπεριέχονται.
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Ο απόφοιτος διαθέτει δεξιότητες για την κατανόηση, μέσω της γνώσης για τη σύνθεση των τροφίμων, της ποιοτικής και ποσοτικής εκτίμησης των διεργασιών και του εξοπλισμού επεξεργασίας και των μεθόδων ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων, καθώς και των διοικητικών - διαχειριστικών διαδικασιών για την επιτυχή παραγωγή και τον έλεγχο των μονάδων παραγωγής, αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων.
ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: Ο απόφοιτος είναι σε θέση να εφαρμόζει με τεκμηριωμένο τρόπο, ασφάλεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τις μεθόδους και τεχνικές που διδάχθηκε τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Δίδεται έμφαση στη συνεργασία με εκπαιδευτικά, ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και επιχειρήσεις τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων, μέσω της διεξαγωγής κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Με την ολοκλήρωση του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, αναμένεται ο απόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων να διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και ικανότητες, ώστε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως Τεχνολόγος Τροφίμων και να μπορεί:
-Να εφαρμόζει και να αυξάνει τη γνώση για τη σύνθεση των τροφίμων, με όρους την ποιότητα και την ασφάλειά τους.
-Να εκτιμά ποσοτικά την απόδοση του εξοπλισμού επεξεργασίας των τροφίμων και να υποδεικνύει τον κατάλληλο εξοπλισμό και διεργασίες παραγωγής, καθώς επίσης να χρησιμοποιεί ποσοτικές τεχνικές για την εκτίμηση της ασφάλειας και ποιότητας.
-Να είναι υπεύθυνος για την επιλογή, εξειδίκευση, εγκαθίδρυση και το σχεδιασμό της συνολικής διαδικασίας παραγωγής, καθώς και για το λειτουργικό σχεδιασμό των διεργασιών τροφίμων.
Να αναπτύσσει και εκτελεί χημικές, φυσικές, μικροβιολογικές και οργανοληπτικές αναλύσεις, για την εκτίμηση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων.
-Να λαμβάνει μέρος στην εκτίμηση / αξιολόγηση των διεργασιών παραγωγής τροφίμων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.
-Να επιβλέπει και εφαρμόζει τις μεθόδους διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων.
-Να λαμβάνει μέρος στην ανάπτυξη και εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων ανάπτυξης προϊόντων τροφίμων.
-Να συμβάλλει και να λαμβάνουν μέρος στη λειτουργία, τη διαχείριση και τον έλεγχο των βιομηχανικών διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων.
-Να απασχολείται στην εκπαίδευση και την έρευνα.
-Να εργάζεται με διαπροσωπική επαφή, αποτελώντας μέλος ομάδων.
-Να υιοθετεί και να μαθαίνει νέες τεχνικές, ώστε να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές αλλαγές και εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνολογίας και της αγοράς.