Διδακτορικό Δίπλωμα στην Ψυχολογία. Τμήμα Ψυχολογίας. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Περιγραφή

Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην επιστήμη της Ψυχολογίας:
ΓΝΩΣΕΙΣ
(1) Διαθέτουν προηγμένη και εξειδικευμένη γνώση σε συγκεκριμένες ειδικότητες της επιστήμης της Ψυχολογίας (αναφέρονται ενδεικτικά: Κλινική Ψυχολογία, Συμβουλευτική Ψυχολογία, Γνωστική Ψυχολογία, Εκπαιδευτική Ψυχολογία, Αναπτυξιακή Ψυχολογία κ.α.) που αποτελούν τη βάση για την παραγωγή νέων πρωτότυπων γνώσεων και την ουσιαστική συνεισφορά στο ερευνητικό και επαγγελματικό πεδίο της Ψυχολογίας.
(2) Διαθέτουν πρακτική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διερεύνηση ερευνητικών ερωτημάτων μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή νέας γνώσης στο συγκεκριμένο πεδίο ειδικότητας της επιστήμης της Ψυχολογίας.
(3) Διαθέτουν κριτική κατανόηση των θεωριών, των ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων που εφαρμόζονται για τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των πρακτικές εφαρμογές της συγκεκριμένης ειδικότητας της Ψυχολογίας, αλλά και της διασύνδεσης αυτής με άλλες ειδικότητες του ίδιου επιστημονικού πεδίου.
(4) Διαθέτουν κατανόηση και κριτική αντίληψη των θεμάτων αιχμής που αναδεικνύονται στη σύγχρονη έρευνα στη συγκεκριμένη ειδικότητα της Ψυχολογίας, αλλά και της διαχρονικά αναπτυσσόμενης δυναμικής αυτής.
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
(1) Αξιολογούν, τεκμηριώνουν σαφώς και επαρκώς τις θέσεις τους και προωθούν σύγχρονες επιστημονικές μελέτες στην Ψυχολογία που είναι σε συνάφεια με το εξειδικευμένο πεδίο της διδακτορικής τους διατριβής.
(2) Εφαρμόζουν με ευχέρεια τις θεωρίες και τους μεθοδολογικούς σχεδιασμούς της ειδικότητας της Ψυχολογίας στην οποία εμπίπτει η διδακτορική τους διατριβή και/ή διατυπώνουν νέες θεωρητικές προσεγγίσεις με τρόπο κριτικό και δημιουργικό.
(3) Επεκτείνουν τις εξειδικευμένες γνώσεις που έχουν στην συγκεκριμένη ειδικότητα της Ψυχολογίας για την ανάπτυξη πρωτότυπων διεπιστημονικών και διαπολιτισμικών ερευνών με στόχο την κατανόηση σύγχρονων και σύνθετων ζητημάτων αιχμής.
(4) Διατυπώνουν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο σκέψης αξιολογικές κρίσεις και δίνουν λύσεις σε σύνθετα και επίκαιρα ζητήματα μέσα στο πλαίσιο των διαρκώς απρόβλεπτα μεταβαλλόμενων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του πολιτισμικού πλαισίου μέσα στο οποίο παρέχουν υπηρεσίες.

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
(1) Διαθέτουν αυτονομία, κριτική αντίληψη, ικανότητα επαγωγικής σκέψης και γνώσεις υψηλού επιπέδου για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης επιστημονικής έρευνας και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της με στόχο τη διεύρυνση της κατανόησης και την επίλυση σύνθετων και επίκαιρων ζητημάτων στην επιστήμη της Ψυχολογίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι ερευνητές στην επιστήμη της Ψυχολογίας συνεισφέρουν με τρόπο δημιουργικό και πρωτότυπο στην ανάπτυξη και μετάδοση νέας γνώσης και νέων πρακτικών εφαρμογών αυτής στο ερευνητικό και επαγγελματικό πεδίο της Ψυχολογίας.
(2) Διαθέτουν κριτική ικανότητα για την αξιολόγηση των σύγχρονων ερευνών στην ειδικότητα της εξειδίκευσης τους.
(3) Εφαρμόζουν με επαγγελματική ευθύνη τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διεξαγωγή της διδακτορικής τους έρευνας πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου.
(4) Επιδεικνύουν το σύνολο των προηγμένων ικανοτήτων και γνώσεων που απαιτούνται για την αυτόνομη διδασκαλία προπτυχιακού επιπέδου στην ειδικότητα που εμπίπτει η διδακτορική τους διατριβή, και την αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων αυτής στους φοιτητές
(5) Αναλαμβάνουν αυτόνομα και ανεξάρτητα, βάσει επαρκώς τεκμηριωμένου σχεδιασμού, την ευθύνη για την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση, τη διδασκαλία ή την επιμόρφωση μη εξειδικευμένου κοινού και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα αυτής.
(6) Επιδεικνύουν, μέσω της παροχής των υπηρεσιών τους, την αξία της επιστήμης της Ψυχολογίας τόσο στο ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της διασύνδεσης της με την τοπική κοινωνία.
(7) Διαθέτουν ικανότητες επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
(8) Διαθέτουν συνεργατικές ικανότητες προκειμένου να μεταφέρουν την εξειδικευμένη εμπειρία τους και τις ειδικές γνώσεις και δεξιότητες τους στο πεδίο της Ψυχολογίας για την υλοποίηση ή υποστήριξη ενεργειών επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Πλήρους Φοίτησης
Δια Ζώσης

Σχέση με την απασχόληση

To διδακτορικό δίπλωμα στην Ψυχολογία δεν είναι απαραίτητος τίτλος σπουδών για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου και δεν συνδέεται με την άδεια άσκησης του επαγγέλματος.

Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης

Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον προσόν επιπέδου 7 (εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου.

Φορέας Χορήγησης

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τύπος Προσόντος

Διδακτορικό Δίπλωμα

Ονομασία

Ανώτατη εκπαίδευση

Σκοπός

Βασικός

Διάρκεια

μέχρι 3 έτη