Πτυχίο Μηχανικών Αυτοματισμού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.). Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Περιγραφή

Ο απόφοιτος του Τμήματος Αυτοματισμού είναι μηχανικός, ικανός στην εφαρμογή της θεωρίας των συστημάτων αυτόματου ελέγχου σε συστήματα παραγωγικών διεργασιών, με πλατιές γνώσεις ηλεκτρονικής, ηλεκτρολογίας, μηχατρονικής και προγραμματισμού Η/Υ.
1) Εφαρμόζει τις επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους σχεδιασμού, ανάπτυξης, κατασκευής και χειρισμού ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, υπολογιστικών, υδραυλικών και πνευματικών μηχανών κλπ., καθώς και τον αυτόματο έλεγχο αυτών.
2) Πραγματοποιεί εκτιμήσεις και επιμετρήσεις έργων, οι οποίες ανήκουν σε συστήματα που περιέχουν στοιχεία αυτόματου ελέγχου.
3) Πραγματοποιεί εκτιμήσεις και πραγματογνωμοσύνες σε εγκαταστάσεις συστημάτων από τα ανωτέρω.
4) Συντάσσει και επιβλέπει μελέτες έργων και εργασιών που αφορούν σε συστήματα αυτόματου ελέγχου ή γενικότερα, συστήματα ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, ηλεκτρομηχανολογικά, υπολογιστικά, μηχατρονικά κλπ., στα πλαίσια δημόσιων ή ιδιωτικών έργων, ως ελεύθερος επαγγελματίας ή υπάλληλος εταιρειών δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου.
5) Χρησιμοποιεί, προγραμματίζει, συντηρεί, ρυθμίζει και αναπροσαρμόζει υπολογιστές, μικροϋπολογιστές, μικροελεγκτές, προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (ΡLCs), προγραμματιζόμενες εργαλειομηχανές CNC, ρομποτικές συσκευές και γενικά εξοπλισμό που υλοποιεί μεθόδους και αλγορίθμους αυτόματου ελέγχου.
6) Μπορεί να δίνει λύσεις σε προβλήματα της παραγωγής που χρειάζονται την εισαγωγή της τεχνολογίας του αυτοματισμού και έχει τις προϋποθέσεις, με την κατάλληλη ειδίκευση, να προχωρήσει σε νέα πεδία αυτοματισμού.
Σαν μηχανικός παραγωγής, ο απόφοιτος του Τμήματος Αυτοματισμού έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα έναντι των μηχανικών με κλασικές ειδικότητες:
α) Τη γνώση της νέας τεχνολογίας στην οποία στηρίζεται η παραγωγή.
β) Μια σφαιρική εκπαίδευση που του επιτρέπει να κατανοεί τα επιμέρους τεχνολογικά προβλήματα του εργοστασίου και των παραγωγικών διεργασιών ευρύτερα.

Περαιτέρω πληροφορίες

Ο γενικός αντικειμενικός σκοπός του προγράμματος είναι να ετοιμάσει Μηχανικούς, οι οποίοι είναι ικανοί να προάγουν την εφαρμογή της θεωρίας των συστημάτων αυτομάτου ελέγχου σε συστήματα παραγωγικών διεργασιών, έχοντας ευρείες γνώσεις ηλεκτρονικής, ηλεκτρολογίας, μηχατρονικής και Η/Υ.

Σχέση με την απασχόληση

Οι κάτοχοι προσόντων που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.

Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης

Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.

Τρόποι απόκτησης

Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.