Περαιτέρω πληροφορίες
Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ έχει ως στόχο την άρτια κατάρτιση των φοιτητών του σε όλο το φάσμα των σύγχρονων τομέων της ηλεκτρονικής επιστήμης και ειδικότερα στους κλάδους των γενικών ηλεκτρονικών, των τηλεπικοινωνιών, του υλικού και του λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των δικτύων, των αυτοματισμών, των ενεργειακών τεχνολογιών και των υπηρεσιών.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 40 μαθήματα, τα οποία καλύπτουν μια ευρεία περιοχή γνωστικών αντικειμένων. Ανάλογα με το περιεχόμενό τους, τα μαθήματα διακρίνονται σε Γενικού Υπόβαθρου, σε Ειδικού Υπόβαθρου και σε μαθήματα Ειδίκευσης. Το πρόγραμμα σπουδών δεν περιλαμβάνει αναγνωρισμένες κατευθύνσεις, αλλά τα μαθήματα που καλύπτουν μια συγκεκριμένη θεματική περιοχή μπορούν να αποτελούν μια ειδίκευση/κατεύθυνση, την οποία ο φοιτητής θα παρακολουθεί στο σύνολό της με επιλογή του.
Η διάρκεια σπουδών στο τμήμα είναι οκτώ εξάμηνα, από τα οποία το τελευταίο περιλαμβάνει την πρακτική άσκηση των φοιτητών στο επάγγελμα και την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας. Τα πρώτα επτά εξάμηνα περιλαμβάνουν τη διδασκαλία των μαθημάτων, τα οποία είναι οργανωμένα σε διαλέξεις θεωρίας, ασκήσεις πράξης και εργαστηριακές ασκήσεις. Η παρακολούθηση των εργαστηριακών ασκήσεων και των ασκήσεων πράξης είναι υποχρεωτική. Ο κάθε φοιτητής μπορεί να διαμορφώνει το προσωπικό του πρόγραμμα μαθημάτων σε κάθε εξάμηνο. Για τη λήψη του πτυχίου απαιτούνται 240 πιστωτικές μονάδες, σύμφωνα με όσα καθορίζονται διεθνώς για το συγκεκριμένο επίπεδο σπουδών. Οι 210 πιστωτικές μονάδες προέρχονται από τα μαθήματα και οι υπόλοιπες 30 από την πρακτική άσκηση και την πτυχιακή εργασία. Σημειώνεται ότι μια πιστωτική μονάδα αντιστοιχεί σε φόρτο εργασίας 25 ωρών και ότι σε κάθε εξάμηνο αντιστοιχούν 30 πιστωτικές μονάδες σύμφωνα με όσα ακολουθούνται διεθνώς για αντίστοιχα προγράμματα σπουδών. Στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται μαθήματα σχετικά με την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων (επικοινωνιακών, συμβουλευτικών) που καταστούν τους φοιτητές ανταγωνιστικούς σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον.
Σχέση με την απασχόληση
Με το Προεδρικό Διάταγμα 346/8.6.89 (ΦΕΚ 158/14.6.89 τ.Α) καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος.
Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης
Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.
Τρόποι απόκτησης
Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.