Περαιτέρω πληροφορίες
Σκοπός του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής είναι η παροχή τεχνολογικής παιδείας υψηλού επιπέδου, η οποία κατατείνει στη δημιουργία επιστημόνων με υψηλού επιπέδου γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες στην επιστήμη και τεχνολογία των υπολογιστών, των επικοινωνιών και της πληροφορικής.
Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος αποσκοπεί:
• στην επίτευξη υψηλής ποιότητας ανώτατης παιδείας σύμφωνα και με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα,
• στην τεχνολογική κατεύθυνση σπουδών με έμφαση στην εργαστηριακή κατάρτιση σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου θεωρητική εκπαίδευση,
• στην παρακολούθηση των νέων εξελίξεων της έρευνας και της τεχνολογίας και την προσαρμογή του εκπαιδευτικού αντικειμένου σε αυτές,
• στην καλλιέργεια δεξιοτήτων στους αποφοίτους, που τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν (α) σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, (β) στη διενέργεια μεταπτυχιακών σπουδών και (γ) στις ανάγκες παρακολούθησης των εξελίξεων της έρευνας και της τεχνολογίας,
• στη διαμόρφωση του κατάλληλου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και εξωστρεφών υπηρεσιών (βλ. Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, Ημερίδες Εργασίας).
Πέραν των ανωτέρω, το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής μετέχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, παρέχει στους φοιτητές του εκπαιδευτική συμβουλευτική, ενώ αναπτύσσει και τον εκπαιδευτικό ρόλο της πληροφορικής τεχνολογίας, υποστηρίζοντας δράσεις μικτής μάθησης.
Το Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) υποστηρίζει 60 μαθήματα εκ των οποίων τα 29 είναι μαθήματα κορμού και τα υπόλοιπα κατανεμημένα στις εξής τρείς θεσμοθετημένες κατευθύνσεις, Μηχανικών Λογισμικού, Μηχανικών Η/Υ, Μηχανικών Δικτύων.
Με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις, το ΠΠΣ του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής εστιάζει στους ακόλουθους γενικούς άξονες:
• Επιστήμης των Υπολογιστών, με έμφαση στις θεωρητικές και αλγοριθμικές αρχές του υπολογισμού, στον προγραμματισμό, και στην επεξεργασία πληροφορίας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε θέματα μοντελοποίησης.
• Τεχνολογιών Δικτύων και Επικοινωνιών, με έμφαση στην ανάλυση, στον σχεδιασμό στην υλοποίηση και στην υποστήριξη δικτύων και υπολογιστικών συστημάτων με κύριο στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία τεχνολογιών αιχμής, όπως των ασυρμάτων δικτύων αισθητήρων, και σύγχρονων πληροφοριακών περιβαλλόντων όπως των Υπολογιστικών Νεφών ( Cloud) ή των πλεγμάτων (Grid).
• Τεχνολογιών Λογισμικού, με έμφαση στην ανάλυση, στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση συστημάτων λογισμικού. Έμφαση δίνεται σε ανάπτυξη υπηρεσιών και ευφυών εφαρμογών σε περιβάλλον Ιστού (web) και κινητών συσκευών (Mobile application).
• Πληροφοριακών Συστημάτων, με έμφαση στην ανάλυση απαιτήσεων, καθώς και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση συστημάτων, σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού / επιχείρησης/ βιομηχανίας/ εκπαιδευτικού οργανισμού.
• Υλικού και Υπολογιστικών Συστημάτων, με έμφαση στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και συντήρηση υπολογιστικών συστημάτων, περιφερειακών Η/Υ, ενσωματωμένων συστημάτων, σύνθετων συστημάτων αισθητήρων καθώς και στον σχεδιασμό και προγραμματισμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
• Ηλεκτρονική Εκπαίδευση, με έμφαση τόσο σε υπηρεσίες Ασύγχρονης όσο και σε υπηρεσίες σύγχρονης Τηλεκπαίδευσης.
Σχέση με την απασχόληση
Οι κάτοχοι προσόντων που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.
Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης
Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.
Τρόποι απόκτησης
Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.