Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης «Επαναχρήσεις κτιρίων και συνόλων».Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πολυτεχνική Σχολή. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίαας.

Περιγραφή

Το προτεινόμενο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών στοχεύει στην ολοκληρωμένη διεπιστημονική διαχείριση των θεμάτων επανάχρησης και συνολικής οικοδομικής και ενεργειακής αναβάθμισης, προτείνοντας συγκεκριμένη εκπαιδευτική, ερευνητική και μεθοδολογική προσέγγιση. Το αντικείμενο αυτό αποτελεί ερευνητική, συνθετική, και κατασκευαστική πρόκληση. Καλούνται να σχεδιάσουν νέες χρήσεις και νέους χώρους σε παλιά κελύφη για την εξυπηρέτηση των αναγκών με σημερινούς όρους υγιεινής, ασφάλειας, και συνθηκών διαβίωσης, αφού προηγουμένως ανιχνεύσουν τα ιστορικά δεδομένα αλλά και την δομή και τις αξίες που αναφέρονται σε αυτά. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμηση ενέργειας με τελικό στόχο την ευθυγράμμιση στην ευρωπαϊκή οδηγία που απαιτεί κτίρια zero energy μετά το 2020. Ειδικότερα προτείνονται τα παρακάτω:
• Στο 1ο εξάμηνο σπουδών , το πρόγραμμα εστιάζει στην θεωρητική εμβάθυνση και προσέγγιση των θεμάτων της λειτουργικής επανάχρησης και αναβάθμισης κτιρίων, συγκροτημάτων και περιοχών, προτάσσοντας την διεπιστημονική διάσταση και απαίτηση για ένα επιτυχημένο τελικό αποτέλεσμα. Τα τρία από τα τέσσερα προτεινόμενα μαθήματα θεωρίας διδάσκονται στο 1ο εξάμηνο και στοχεύουν σε μία ολοκληρωμένη και διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων της επανάχρησης και αναβάθμισης, Προσεγγίζονται θεωρητικά θέματα όπως: Η νέα αρχιτεκτονική δημιουργία σε τόπους με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, οι επεμβάσεις και επεκτάσεις σε παλιά κτίρια, και οικιστικά σύνολα, ο βαθμός επέμβασης και η συσχέτισή του με τις αξίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυτά μεταφέρουν στην πορεία των χρόνων.
Για την επέμβαση σε υφιστάμενα κτίρια είναι απαραίτητη η γνώση των μεθόδων αποτύπωσης και αναπαράστασης. Σε ανεξάρτητο μάθημα αναλύονται οι παραδοσιακές μέθοδοι που αναφέρονται σε μικρής κλίμακας και απλά στην κατασκευή τους κτίρια, αλλά και οι νέες τεχνολογίες με ειδικά μηχανήματα 3D scanner.
Το τέταρτο μάθημα του 1ου εξαμήνου είναι το εργαστήριο της σύνθεσης. Οι φοιτητές καλούνται να μελετήσουν και σχεδιάσουν την αξιοποίηση υπάρχοντος κτιρίου (20ος αιώνας) από την αρχική σύλληψη που αφορά την επιλογή των κατάλληλων χρήσεων μέχρις την αρχιτεκτονική και κατασκευαστική του επίλυση.
• Στο 2ο εξάμηνο σπουδών Στο 4ο μάθημα θεωρίας( Στατική αντιμετώπιση- Η/Μ εγκαταστάσεις) προσεγγίζονται επίσης σε θεωρητικό αλλά όχι υπολογιστικό επίπεδο οι απαιτήσεις που αφορούν στον έλεγχο στατικής επάρκειας και οι τρόποι και τα μοντέλα ενίσχυσης σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες κτιρίων. Με την ίδια αρχή και λογική προσεγγίζονται και οι Η/Μ εγκαταστάσεις και η απαραίτητη γνώση των βασικών στοιχείων και αναγκών των που μπαίνουν σε τροχιά επανάχρησης. Από ειδικούς προσκεκλημένους συνεργάτες παρουσιάζονται τα συστήματα BMS( εξοικονόμησης ενέργειας ) και BIM ( Δημιουργίας τρισδιάστατου μοντέλου που περιλαμβάνει σε επάλληλα layer όλες τις πληροφορίες και όλες τις μελέτες που απαιτούνται για την κατασκευή και την αρχειοθέτηση του συγκεκριμένου κτιρίου). Υπερθεματίζεται κυρίως η ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση από την αρχική σύλληψη μέχρις και το τελικό αποτέλεσμα. Το πρόγραμμα του δευτέρου εξαμήνου εστιάζει στην εφαρμοσμένη έρευνα αντιστοίχων μελετών και εφαρμοσμένων παραδειγμάτων ανά τον κόσμο. Περιλαμβάνει εργαστήρια για όλες σχεδόν τις διαφορετικές θεματικές ενότητες, καλύπτοντας σφαιρικά το αντικείμενο (Διατηρητέα μνημεία, μεμονωμένα κτίρια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κτίρια του Μεσοπολέμου, βιομηχανικά κτίρια και προβιομηχανικά εργαστήρια κ.λπ.). Σημαντικό στοιχείο στα εργαστήρια του δευτέρου εξαμήνου είναι η αλληλοδιείσδυση και μεταξύ τους συσχέτιση ούτως ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένο τελικό αποτέλεσμα.
• Το 3ο εξάμηνο σπουδών, περιλαμβάνει την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας, η οποία πρέπει να έχει στοιχεία πρωτοτυπίας και να στηρίζεται σε πρωτογενή και δευτερογενή έρευνα των φοιτητών. Οι διπλωματικές εργασίες επιβλέπονται από ομάδα διδασκόντων (Συνθέτες, οικοδόμοι, πολ.μηχ, μηχ. Ηλεκ,) .

Περαιτέρω πληροφορίες

Πλήρους Φοίτησης
Μερικής Φοίτησης
Δια Ζώσης

Σχέση με την απασχόληση

Δεν είναι απαραίτητος ο τίτλος για την άσκηση επαγγέλματος.

Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης

Οι κάτοχοι προσόντων που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.

Φορέας Χορήγησης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τύπος Προσόντος

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης

Ονομασία

Ανώτατη εκπαίδευση

Σκοπός

Βασικός

Διάρκεια

μέχρι 3 έτη