Περαιτέρω πληροφορίες
Σκοπός, Στόχοι και Περιεχόμενο Σπουδών της Εκπαιδευτικής Ευκαιρίας:
Σκοπός:
Να εφοδιάσει τους φοιτητές με το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο και δεξιότητες, ώστε να είναι ικανοί να σταδιοδρομήσουν ως διοικητικά στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού ή/και να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Στόχοι:
• Παροχή θεμελιώδους θεωρητικής και πρακτικής γνώσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φιλοξενίας στους φοιτητές.
• Παροχή εξειδικευμένης γνώσης στα αντικείμενα της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης Φιλοξενίας.
• Ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων των φοιτητών με τη χρήση όλων των σύγχρονων μεθόδων-εργαλείων στατιστικής και λογιστικής, καθώς και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στη διδασκαλία, έρευνα και καθοδήγηση των φοιτητών.
• Καλλιέργεια κριτικού και ομαδικού πνεύματος στους φοιτητές για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και οργανισμών και να προάγουν την κοινωνική ευημερία.
Περιεχόμενο Σπουδών:
• Γνώση των βασικών εννοιών, αρχών, θεωριών και πρακτικών της Οργάνωσης και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, της Τουριστικής Οικονομίας, της Στατιστικής και των Ποσοτικών Μεθόδων, της Λογιστικής, του Δικαίου, της Χρηματοδότησης των Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Τουριστικού Μάρκετινγκ, της Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων και της Κοινωνιολογίας του Τουρισμού.
• Εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην τουριστική οικονομία και ειδικότερα στην παραγωγή και διάθεση τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών.
• Σχεδιασμός προγραμμάτων επιχειρηματικής δραστηριότητας τουριστικών επιχειρήσεων, τήρησης Λογαριασμών πελατών (Main Courante), Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.
• Σχεδιασμός ερευνών τουριστικής αγοράς, κλαδικών μελετών, χρηματοοικονομικών μελετών, μελετών σκοπιμότητας και γενικότερα μελετών που αφορούν επιμέρους λειτουργίες Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.
• Προσαρμογή των γνώσεων που απόκτησαν οι φοιτητές στην Πληροφορική, στις Επιχειρησιακές Επικοινωνίες, στη Διοίκηση, στο Μάρκετινγκ, στη Στατιστική και Λογιστική σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
• Διαχείριση ζητημάτων που αφορούν τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την καθοδήγηση και τον έλεγχο των διοικητικών δραστηριοτήτων των Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.
Σχέση με την απασχόληση
Οι πτυχιούχοι του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας δύνανται να απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όλο το φάσμα των οικονομικών και διοικητικών δραστηριοτήτων και εξελίσσονται σε όλη την κλίμακα της διοικητικής ιεραρχίας.
Επιπλέον, μπορούν να ασχοληθούν με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην τουριστική οικονομία και ειδικότερα στην παραγωγή και διάθεση τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς επίσης με την άσκηση διοίκησης στις διάφορες τουριστικές μονάδες και ταξιδιωτικά γραφεία.*
Απασχολούνται, τέλος, στην εκπαίδευση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε φορά.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων καθορίζονται με το Π.Δ 356, ΦΕΚ 160/16-06-1989.
*Τροφοδοσία ξενοδοχείων και γενικότερα επισιτιστικών μονάδων, Προμήθεια τροφίμων, ποτών και εξοπλισμού, Προγραμματισμός επιχειρηματικής δραστηριότητας τουριστικών επιχειρήσεων, Χρηματοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων, Τήρηση Λογαριασμών πελατών (Main Courante), Εποπτεία ορόφων, Άσκηση εποπτείας και διοίκησης στο προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων, Έρευνα αγοράς πωλήσεων τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών, διαχείριση επισιτιστικών επιχειρήσεων (εστιατόρια, καφετέριες, κλπ.) μπαρ, κέντρων διασκέδασης και κυλικείων σε τουριστικούς χώρους που ανήκουν στην κατηγορία Πολυτελείας και Α' , Κατάρτιση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων, δραστηριότητες που αφορούν σε ξενοδοχειακά, επισιτιστικά, κλπ. τμήματα επιβατικών πλοίων-κρουαζιερόπλοιων, δραστηριότητες που αφορούν σε τουριστικά, ταξιδιωτικά κλπ. τμήματα αεροπορικών, ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιριών, τραπεζών κλπ.
Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης
Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.
Τρόποι απόκτησης
Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.