Ενιαίος και Αδιάσπαστος Τίτλος Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Περιγραφή

Γνώσεις
Τα μαθησιακά αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στοχεύουν στην παροχή της απαιτούμενης εκπαίδευσης ώστε οι απόφοιτοι γεωπόνοι να:
• διαθέτουν ολοκληρωμένες και σύγχρονες γνώσεις στο επιστημονικό γνωστικό πεδίο της Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής συμπεριλαμβανομένης και της αλληλεπίδρασής της με το αγροτικό περιβάλλον
• κατανοούν τις αρχές, θεωρίες και μεθοδολογίες της επιστήμης στο επιστημονικό πεδίο της Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και τις εφαρμογές τους στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της φυτικής παραγωγής με βάση την ολοκληρωμένη αειφορική παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος
• επιδεικνύουν κριτική ικανότητα εμβάθυνσης και διεύρυνσης των γνώσεων τους στο επιστημονικό τους πεδίο καθώς και ικανότητα διασύνδεσης τους με άλλους γνωστικούς τομείς.
• διαθέτουν ικανότητα αναζήτησης επιστημονικών πληροφοριών και γνώσεων, οργάνωσης, σύνθεσης και παρουσίασής τους.
Δεξιότητες
• Να αναπτύσσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις, να τις χειρίζονται με ευχέρεια και να τις εφαρμόζουν ορθά για την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της φυτικής παραγωγής
• Να χειρίζονται και να χρησιμοποιούν ορθά την κλασική και τη σύγχρονη μεθοδολογία δημιουργίας και παραγωγής βελτιωμένου πολλαπλασιαστικού υλικού

• Να λαμβάνουν αποφάσεις αξιοποιώντας ορθά την τεχνογνωσία και τις νέες τεχνολογίες στη γεωργία, να καθοδηγούν και να οργανώνουν τους παραγωγούς και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την εφαρμογή ορθών πρακτικών στη γεωργική παραγωγή.

• Να αξιολογούν, να ερμηνεύουν και να επιλύουν σύνθετα προβλήματα της γεωργικής παραγωγής, όπως μείωση εισροών ενέργειας και αγροχημικών, ορθολογική διαχείριση φυσικών πόρων, ασφαλής παραγωγή και πιστοποίηση της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων – τροφίμων φυτικής παραγωγής,
• Να συμβάλλουν στη διαμόρφωση, προώθηση και υλοποίηση της γεωργικής πολιτικής
• Να διδάσκουν και να επικοινωνούν γραπτά, προφορικά και με άλλα μέσα τη γεωπονική επιστήμη.
Ικανότητες
• Συνεχίζουν να αναπτύσσουν με αυτονομία τις γνώσεις και τις ικανότητές τους σε υψηλό επίπεδο.
• Εφαρμόζουν με επαγγελματισμό τις εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες που απέκτησαν και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά νέα, διεπιστημονικά ή απρόβλεπτα ζητήματα.
• Επιλύουν προβλήματα και λαμβάνουν αποφάσεις με αφετηρία την επαγωγική σκέψη.
• Συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των γνώσεων και των πρακτικών στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό χώρο.
• Αναλαμβάνουν αυτόνομα την ευθύνη για την εκπαίδευση/επιμόρφωση καθώς και για τη διαχείριση μιας ομάδας και αξιολογούν την απόδοσή της.
Η αντίληψη της δομής του ΠΠΣ παρέχει στους πτυχιούχους Γεωπόνους του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, τα ιδιαίτερα προσόντα που απαιτούνται για να υποστηριχθεί ο ρόλος τους ως Γεωπόνου-συμβούλου και ερευνητή, σε μια σύγχρονη γεωργία, ανταγωνιστική και ταυτόχρονα φιλική στο περιβάλλον.

Περαιτέρω πληροφορίες

Πλήρους Φοίτησης
Δια Ζώσης
Πρακτική άσκηση

Σχέση με την απασχόληση

Οι γεωτεχνικοί (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι) ασκούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στα πλαίσια του κύκλου της ειδίκευσής τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» και στις ειδικότερες νομικές και κανονιστικές διατάξεις, που κάθε φορά ισχύουν. Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των γεωπόνων, καθώς και οι περιπτώσεις στις οποίες είναι υποχρεωτική η απασχόληση τους, περιγράφονται στα άρθρα 8 & του Π.Δ. 344/2000. Οι πτυχιούχοι Γεωπόνοι του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, έχουν τα προσόντα και τις δυνατότητες να απασχοληθούν γενικά σε Δημόσιους Οργανισμούς, στον Ιδιωτικό Τομέα και σε Διεθνείς Οργανισμούς, πιο συγκεκριμένα ως εξής: Α. Δημόσιοι Οργανισμοί (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Παιδείας, Άλλα Υπουργεία και Διάφορους Οργανισμούς Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κοινότητες), Οργανισμός Πληρωμών και Επιδοτήσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κα. Β. Ιδιωτικός Τομέας Συνεταιριστικές Οργανώσεις, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις εταιρικής ή ατομικής μορφής, Ιδιωτικά γραφεία μελετών (δημιουργοί ή στελέχη αυτών) και παροχής υπηρεσιών, Ελεύθερο επάγγελμα ως επιχειρηματίες, σε ατομική ή εταιρική μορφή, γεωργικών επιχειρήσεων, καταστημάτων γεωργικών εφοδίων-γεωργικών μηχανημάτων-ζωοτροφών, κ.ά., μελετητικών γραφείων, κ.λπ. και σε Διεθνείς Οργανισμούς, ως στελέχη, σύμβουλοι, μελετητές και ερευνητές διαφόρων Διεθνών Οργανισμών, όπως Ο.Η.Ε., Ο.Ο.Σ.Α., Ε.Ε., UNESCO, F.A.O. (Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας), WHO (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), Διεθνών Μελετητικών και Αναπτυξιακών Γραφείων, κ.λπ.

Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης

Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.

Φορέας Χορήγησης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τύπος Προσόντος

Πτυχίο / Δίπλωμα ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ονομασία

Ανώτατη εκπαίδευση

Σκοπός

Βασικός

Διάρκεια

μέχρι 5 έτη

Συμπληρώματα

Θεματικοί Τομείς

Βιολογικές και συναφείς επιστήμες
Περιβαλλοντικές επιστήμες
Γεωργία