Πτυχίο Μηχανικών Πληροφορικής (T.E.). Τμήμα Πληροροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Περιγραφή

Οι απόφοιτοι του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών διαθέτουν:

Γνώσεις:
* Κατέχουν ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σώμα γνώσεων, στο οποίο εμπεριέχονται επιστημονικές ή άλλες εξελίξεις αιχμής.
* Περιγράφουν με πληρότητα και σε βάθος θεωρητικές έννοιες, μεθόδους και πρακτικές και να επιλέγουν τις κατάλληλες τεχνολογίες που υλοποιούν σύνθετες εφαρμογές.
* Αναγνωρίζουν τα εξελικτικά και δυναμικά χαρακτηριστικά της επιστήμης τους.
* Συνδυάζουν κριτικά θεωρίες, βασικές αρχές και μεθοδολογίες.
* Διακρίνουν τις βασικές αρχές της υπολογιστικής σκέψης και αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες εφαρμογής της υπολογιστικής σκέψης σε άλλα επιστημονικά πεδία.
* Αναγνωρίζουν τις βασικές αρχές που απαιτούνται για συμμετοχή σε ομάδες εργασίας αλλά και για την εκπόνηση έργων ατομικά.
* Αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της δια βίου μάθησης και συμμετέχουν σε αυτή.

Δεξιότητες:
* Αξιοποιούν τις γνώσεις τους, γενικεύοντας ή εξειδικεύοντας, όπου απαιτείται προκειμένου να ανταποκρίνονται με ευέλικτο, δημιουργικό και, πρωτίστως, επιστημονικό τρόπο στα πλαίσια της ανάπτυξης έργων και τις ανάγκες που προκύπτουν από τις ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες.
* Διακρίνουν ανάμεσα σε ποικίλες επιστημονικές πηγές τις πλέον κατάλληλες και διαχειρίζονται τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτές με υπεύθυνο και κριτικό τρόπο.
* Εκτιμούν τις δυνατότητες αξιοποίησης λογισμικών ανοικτού κώδικα και συμμετέχουν στην ανάπτυξη λογισμικού διαθέσιμου στη ευρύτερη κοινότητα των προγραμματιστών.
* Συνδέουν θεωρητικές γνώσεις με πρακτική εφαρμογή και κατάλληλα εργαλεία για τη σύνταξη προδιαγραφών, τη σχεδίαση, την υλοποίηση και τη συντήρηση πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και για την αποτίμηση τους.
* Επιχειρηματολογούν το σκεπτικό που στηρίζει τις αποφάσεις σχεδίασης και υλοποίησης που λαμβάνουν.
* Παράγουν λογισμικό και υπολογιστικά συστήματα υψηλής ποιοτικής στάθμης.
* Διακρίνουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, και εξετάζουν, ανακαλύπτουν και παράγουν υπολογιστικά συστήματα που τις υποστηρίζουν.
* Συνδυάζουν γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες σε ένα περιβάλλον διαρκών εξελίξεων και αλλαγών συνθέτοντας λύσεις που επιδεικνύουν επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.
* Προσδιορίζουν το βαθμό στον οποίο η ανάπτυξη ενός υπολογιστικού συστήματος μπορεί να καλύψει τρέχουσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες.

Ικανότητες:
* Υιοθετούν προσέγγιση ερευνητή που τους επιτρέπει να αναστοχάζονται το ρόλο και την πρακτική τους και να αξιοποιούν δεδομένα και σύγχρονες εξελίξεις προκειμένου να επιλύουν προβλήματα, να εξελίσσονται, να αναδιοργανώνονται και να βελτιώνονται.
* Σχεδιάζουν και αναθεωρούν μοντέλα και αναπτύσσουν υπολογιστικά συστήματα και εφαρμογές με τρόπο που εξισορροπεί αντικρουόμενες σχεδιαστικές αποφάσεις, προτείνοντας κομψές και λειτουργικές λύσεις.
* Αναγνωρίζουν και αναλύουν προδιαγραφές συστημάτων που επιλύουν συγκεκριμένα προβλήματα και σχεδιάζουν στρατηγικές για την αποτελεσματική ανάπτυξή τους.
* Αναλύουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν σύνθετες τεχνολογικές εφαρμογές υποδιαιρώντας σύνθετα προβλήματα σε απλούστερα.
* Οργανώνουν τη δια βίου μάθηση για τους ίδιους και για άλλους.
* Επιχειρηματολογούν και αναπτύσσουν αποτελεσματικά τις ιδέες τους με προφορικά, γραπτά και εποπτικά μέσα.

Περαιτέρω πληροφορίες

Πλήρους Φοίτησης

Σχέση με την απασχόληση

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. είναι προετοιμασμένοι να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως εργαζόμενοι τόσο σε κρατικούς φορείς όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και να προάγουν την εκπαίδευση και την επιστήμη της Πληροφορικής με τη συμμετοχή τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μπορούν να εργαστούν στην εκπαίδευση ως εκπαιδευτικοί σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία. Μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα εφαρμοσμένης έρευνας που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου τους. Κύριο αντικείμενο ενασχόλησης των αποφοίτων του Τμήματος με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, είναι η ανάλυση, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η εγκατάσταση και διαχείριση συστημάτων επεξεργασίας, αποθήκευσης, ανάκλησης και μετάδοσης πληροφορίας με οποιαδήποτε μορφή. Ειδικότερα οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται στους παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενους τομείς ανάλυσης, σχεδίασης και προγραμματισμού εφαρμογών και συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών: * Ανάπτυξη, ανάλυση, προγραμματισμό και διαχείριση συστημάτων πληροφοριών * Ανάλυση, σχεδίαση, προγραμματισμό και συντήρηση εφαρμογών λογισμικού * Τεχνολογία τηλεπικοινωνιακού υλικού και υλικού υπολογιστικών συστημάτων * Συστήματα τηλεπικοινωνιών * Συστήματα μεταφοράς, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφορίας * Συστήματα τηλεπικοινωνιακών δικτύων και δικτύων Η/Υ * Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων * Εφαρμογές πληροφοριών και τηλεπικοινωνιακών – ηλεκτρονικών διαδικασιών. Παράλληλα, διαθέτοντας, εκτός από τεχνικές, και γνώσεις σε θέματα επιχειρηματικότητας, οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες για να πραγματοποιήσουν δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες ή να στελεχώσουν επιχειρήσεις.

Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης

Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.

Φορέας Χορήγησης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τύπος Προσόντος

Πτυχίο / Δίπλωμα ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ονομασία

Ανώτατη εκπαίδευση

Σκοπός

Βασικός

Διάρκεια

μέχρι 4 έτη

Μη προτιμώμενοι όροι

Πτυχίο ΜΠ