Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ διαθέτουν τα ακόλουθα:
Γνώσεις:
Γνωρίζουν την παραγωγή ανεξάρτητης και πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας στα θέματα: Κατεύθυνση Α΄: Υδραυλικής Μηχανικής και Περιβάλλοντος, Κατεύθυνση Β΄: Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και Φυσικών Καταστροφών, Κατεύθυνση Γ΄: Θαλασσίων Έργων και Περιβάλλοντος.
Δεξιότητες:
Κατεύθυνση Α΄:
Κατανοούν την αλληλεπίδραση των υδραυλικών έργων με το περιβάλλον, ως αποτέλεσμα των βασικών παραμέτρων σχεδιασμού. Κατανοούν τις φυσικές, χημικές και βιοχημικές διεργασίες των υδατικών συστημάτων και να περιγράφουν τον τρόπο αποκατάστασής τους.
Κατεύθυνση Β΄:
Κατανοούν την αρμονική σχέση μεταξύ των υδατικών πόρων, των κέντρων κατανάλωσης και του περιβάλλοντος με στόχο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Κατανοούν τη διαχείριση των υπόγειων νερών, τα θέματα αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας και γενικότερα των ήπιων μορφών (υδροδυναμική, αιολική, θαλάσσια).
Κατεύθυνση Γ΄:
Κατανοούν τις παράκτιες φυσικές διεργασίες, τη φυσική ωκεανογραφία, καθώς και το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Ικανότητες:
Κατεύθυνση Α΄:
Εφαρμόζουν τις γνώσεις, που απέκτησαν, στον σχεδιασμό, τη διαστασιολόγηση και στον υπολογισμό υδραυλικών έργων, όπως συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας νερού, υγρών και στερεών αποβλήτων, ιλύος, βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, διάθεσης υγρών λυμάτων σε υδάτινους αποδέκτες, τεχνολογίας περιβάλλοντος, κ.λπ.
Αναλύουν τα υδραυλικά έργα στα επιμέρους συστατικά, τα συσχετίζουν με τις ποικίλες φορτίσεις, και διασαφηνίζουν την επίδρασή τους.
Κατεύθυνση Β΄:
Εφαρμόζουν τις γνώσεις, που απέκτησαν, στον σχεδιασμό, τη διαστασιολόγηση και στον υπολογισμό υδραυλικών και άλλων έργων, με στόχο την κατά το δυνατό κάλυψη της ζήτησης νερού, με προστασία των υδατικών πόρων και του περιβάλλοντος, και την προστασία από ακραία υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.
Αναλύουν τα επίπεδα πολυπλοκότητας στη διαχείριση υδατικών πόρων.
Ταξινομούν τις εναλλακτικές λύσεις και θέτουν τα κατάλληλα κριτήρια αξιολόγησής τους.
Κατεύθυνση Γ΄:
Εφαρμόζουν τις γνώσεις, που απέκτησαν, στον σχεδιασμό, τη διαστασιολόγηση και στον υπολογισμό παράκτιων έργων προστασίας και διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, λιμενικών έργων, θαλάσσιων κατασκευών, έργων διαμόρφωσης χερσαίου χώρου λιμένων και μαρινών.
Αναλύουν τα επίπεδα πολυπλοκότητας στον σχεδιασμό και στη διαχείριση των λιμενικών και παράκτιων έργων.
Ταξινομούν τις εναλλακτικές λύσεις και θέτουν τα κατάλληλα κριτήρια αξιολόγησής τους.
Μαθησιακά αποτελέσματα:
Κατεύθυνση Α΄:
Συνθέτουν και σχεδιάζουν τη δομή των υδραυλικών έργων, επιλέγοντας τον καταλληλότερο τρόπο μαθηματικής μοντελοποίησης και στοχεύοντας στο βέλτιστο τεχνικοικονομικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.
Αξιολογούν τις επιπτώσεις των υδραυλικών έργων στο περιβάλλον και να αποφασίζουν τον επανασχεδιασμό τους, υπερασπιζόμενοι την κατά το δυνατό μείωση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σχεδιάζουν, μελετούν, κατασκευάζουν, συντηρούν και επισκευάζουν Υδραυλικά Έργα με έντονο περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
Κατεύθυνση Β΄:
Συνθέτουν τη δομή των λύσεων με βάση την εφικτότητα (τεχνολογία, μέσα, τοπικές τεχνικές συνθήκες), αλλά και με κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική θεώρηση.
Αξιολογούν τις εναλλακτικές λύσεις σχεδίων, προγραμμάτων ανάπτυξης και πολιτικών διαχείρισης, με πολυκριτηριακές μεθόδους.
Κατεύθυνση Γ΄:
Συνθέτουν τη δομή των λύσεων με βάση την εφικτότητα (τεχνολογία, μέσα, τοπικές τεχνικές συνθήκες), αλλά και με κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική θεώρηση.
Αξιολογούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων έργων με ερευνητική μεθοδολογία και με προσομοίωση με τη χρήση αριθμητικών μεθόδων.