Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης "Το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο και η Πρόσληψή του". Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Πανεπιστήμιο Πατρών.

Περιγραφή

ΓΝΩΣΕΙΣ: Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος έχουν αποκτήσει γνώσεις σχετικά με: το αρχαίο ελληνικό θέατρο και τα κείμενα του αρχαίου ελληνικού δράματος· τις θεωρίες για το αρχαίο ελληνικό δράμα από τον Αριστοτέλη μέχρι τους νεότερους χρόνους· τη σχέση του αρχαίου ελληνικού δράματος με άλλα γραμματειακά είδη (αρχαία και νεότερα)· την επίδραση και την πρόσληψη του αρχαίου ελληνικού δράματος στους ρωμαϊκούς, βυζαντινούς και νεότερους χρόνους· την πρόσληψη των κειμένων αυτών στη νεότερη λογοτεχνία και το νεότερο θέατρο· τις παραστάσεις αρχαίου δράματος στους νεότερους χρόνους στην ελληνική και την παγκόσμια σκηνή.
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος με τις γνώσεις αυτές μπορούν εντός του πλαισίου αυτής της επιστημονικής περιοχής: να συγκροτήσουν ειδικές κατά θέμα βιβλιογραφίες· να κατανοήσουν εις βάθος ένα θεατρικό κείμενο, μια παράσταση ή τη θεωρία αρχαίου δράματος· να μελετήσουν ένα θεατρικό κείμενο ή μία θεατρική παράσταση με βάση τις θεωρίες της πρόσληψης· να ασχοληθούν με την έρευνα και να εκπονήσουν επιστημονικές εργασίες.
ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος μπορούν: να συνεχίσουν σπουδές για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στο ίδιο ή συγγενές αντικείμενο· να διδάξουν αρχαίο και νεότερο δράμα ή να αναλάβουν μαθητικές παραστάσεις σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης· να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί αισθητικής αγωγής σε ολοήμερα σχολεία· να εργαστούν ως κριτικοί θεατρικών παραστάσεων και κειμένων στα ΜΜΕ· να εργαστούν ως δραματολόγοι σε θεατρικούς οργανισμούς ή ως υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγραμματισμού ή ως επιμελητές προγραμμάτων· να εργαστούν ως υπεύθυνοι θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε δημόσιους οργανισμούς· με σπουδές συναφών ειδικοτήτων μπορούν να γίνουν σκηνοθέτες ή ηθοποιοί.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ο μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να κατανοήσει εις βάθος το αρχαίο ελληνικό δράμα, τις συνθήκες παράστασής του και τη σύγχρονη πρόσληψή του σε δραματικά κείμενα, παραστάσεις και παντός είδους θεατρικές επιτελέσεις. Μπορεί επίσης να το διδάξει ή να συνεχίσει την έρευνα γύρω από αυτό.

Περαιτέρω πληροφορίες

Πλήρους Φοίτησης

Σχέση με την απασχόληση

Το Υπουργείο Παιδείας έχει προσδιορίσει τους όρους με τους οποίους οι απόφοιτοι Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Πελοποννήσου και οι απόφοιτοι Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μπορούν να διορίζονται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για την συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας. Για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Θεατρικών Σπουδών έχει επιτευχθεί η σύσταση του κλάδου των θεατρολόγων (Φ.E.K. 204/2.3.2001) και η αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων (Φ.E.K. 111/6-4-2000 τ. Α΄), η ένταξή τους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο) και η αναγνώριση της παιδαγωγικής επάρκειας με την ένταξή τους στις Καθηγητικές Σχολές (Φ.Ε.Κ. 260/17.10.2005). Επίσης σε σχετικό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ προκηρύχθηκαν οι πρώτες Οργανικές Θέσεις για τον Κλάδο ΠΕ32 (Φ.Ε.Κ. 1782/5-9-2007, τ. Β’), ο οποίος μετονομάστηκε σε Κλάδο ΠΕ91.01 (Φ.Ε.Κ. 38/2-3-2018 τ. Α΄). Με τα σημερινά δεδομένα έχουν την δυνατότητα να εργαστούν: α) Στο χώρο της εκπαίδευσης ως εκπαιδευτικοί: δάσκαλοι εμψυχωτές θεατρικής αγωγής, θεατρικών παιχνιδιών και δραματοποίησης, καθηγητές για τη διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας, υπεύθυνοι σχολικών εκδηλώσεων και παραστάσεων. β) Σε θεατρικούς οργανισμούς ως δραματολόγοι, υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγραμματισμού, μεταφραστές, επιμελητές προγραμμάτων. γ) Στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο ως επιστημονικοί σύμβουλοι και υπεύθυνοι για θεατρικές εκπομπές. δ) Στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε εκδοτικούς οίκους ως κριτικοί, ειδικευμένοι στο θέατρο συντάκτες, υπεύθυνοι εκδόσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με το θέατρο. ε) Σε υπουργεία, νομαρχίες και στην τοπική αυτοδιοίκηση ως υπεύθυνοι θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. στ) Σε δραματικές σχολές ως καθηγητές. ζ) Εφόσον συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους και αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα, στα πανεπιστημιακά Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και στα Τμήματα των Φιλοσοφικών Σχολών ως ακαδημαϊκοί διδάσκοντες. η) Σε ερευνητικά κέντρα ως μελετητές της ιστορίας και της θεωρίας του θεάτρου. θ) Μπορούν, μετά από εξειδικευμένες σπουδές, να εργαστούν ως σκηνοθέτες ή ως ηθοποιοί.

Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης

Οι κάτοχοι προσόντων που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.

Φορέας Χορήγησης

Πανεπιστήμιο Πατρών

Τύπος Προσόντος

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης

Ονομασία

Ανώτατη εκπαίδευση

Σκοπός

Βασικός

Διάρκεια

μέχρι 2 έτη