Περαιτέρω πληροφορίες
Tο Tμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αποσκοπεί στην καλλιέργεια και την προαγωγή της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας και της γνώσης που αφορά στα βασικά αντικείμενα του μηχανικού πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και έχει ως αποστολή:
α) Να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στα βασικά αντικείμενα της πληροφορικής και της τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών και δικτύων.
β) Να παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις σε σύγχρονους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, όπως ανάλυση δεδομένων, διαδίκτυο, ανάλυση σήματος και εικόνας, τεχνολογία λογισμικού, κινητές και δορυφορικές επικοινωνίες κτλ.
γ) Να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία, ιδίως σε εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και στο δημόσιο τομέα.
Το περιεχόμενο σπουδών καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από την οπτική του Μηχανικού. Ειδικότερα, το πρόγραμμα σπουδών μπορεί να αναλυθεί σε επιμέρους θεματικές ενότητες, όπως: μαθήματα υποβάθρου, Προγραμματισμός ΗΥ, Δίκτυα, Υπολογιστικά Συστήματα, Επικοινωνίες, Επιστήμη ΗΥ, Ηλεκτρονική, Σήματα, Ενέργεια και Σύγχρονες Εφαρμογές.
Επιμέρους αντικείμενα τα οποία διδάσκονται οι φοιτητές είναι: γλώσσες προγραμματισμού, τηλεπικοινωνιακά συστήματα και υπηρεσίες, αναλογικά και ψηφιακά κυκλώματα, αναλογικές και ψηφιακές επικοινωνίες, δίκτυα υπολογιστών και επικοινωνιών, κωδικοποίηση, μετάδοση και επεξεργασία πληροφορίας, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές διατάξεις, μοντελοποίηση και μελέτη συστημάτων, ανάπτυξη λογισμικού, αλγόριθμοι, βάσεις δεδομένων, κινητές/οπτικές/μικροκυματικές επικοινωνίες, παράλληλα/κατανεμημένα/ενσωματωμένα συστήματα, τεχνολογίες διαδικτύου, σύγχρονες εφαρμογές.
Σχέση με την απασχόληση
Ο τίτλος σπουδών εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα που περιγράφονται στο ΦΕΚ Α΄ 58/2009. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών εντάσσονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στην κατηγορία των Ηλεκτρονικών Μηχανικών.
Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης
Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.
Τρόποι απόκτησης
Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.