Περαιτέρω πληροφορίες
Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ) «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» είναι η κατάρτιση πτυχιούχων Πανεπιστημίων –ΤΕΙ σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Το Πρόγραμμα στοχεύει στη σύζευξη της εκπαιδευτικής πράξης με την πολιτισμική παιδεία, δύο επιστημονικών πεδίων που λειτουργούν ανεξάρτητα, ενώ θα ήταν χρήσιμο να συνεργάζονται και να αλληλοτροφοδοτούνται. Συγκεκριμένα, σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή στους παραπάνω πτυχιούχους εξειδικευμένης ψυχοπαιδαγωγικής γνώσης σε θέματα που αφορούν στη μάθηση, τη διδασκαλία, την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και τις διαπροσωπικές σχέσεις στο σχολείο, καθώς και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, για να τους βοηθήσει να συμβάλουν στην αναβάθμιση της διδακτικής πράξης και την προαγωγή της έρευνας που σχετίζεται με τα παραπάνω αντικείμενα.
Σχέση με την απασχόληση
Οι κάτοχοι του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης "Εκπαίδευση και Πολιτισμός" έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε θέσεις ευθύνης, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, καθώς και ως αυτοαπασχολούμενοι. Πιο συγκεκριμένα, δύνανται να:
• αναλαμβάνουν καθήκοντα στελεχών Διοίκησης Σχολικών Μονάδων και Διευθύνσεων της Εκπαίδευσης,
• αναλαμβάνουν έργο Σχολικών Συμβούλων,
• αναλαμβάνουν εκπαιδευτικό έργο σε δομές ειδικής αγωγής,
• επιμελούνται στα σχολεία τη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως οργάνωση θεατρικών παραστάσεων και σχολικών ομίλων, έκδοση περιοδικών, δημιουργία σχολικών μουσείων, συλλογών κ.ά.
• αναλαμβάνουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα τη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων,
• υλοποιούν τις Καινοτόμες Δράσεις, οι οποίες οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας.
Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης
Οι κάτοχοι προσόντων που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.
Τρόποι απόκτησης
Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.