Περαιτέρω πληροφορίες
Στόχος του Π.Μ.Σ. του Τ.Ε.Θ., που διαρθρώθηκε και εφαρμόζει διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα που ακολουθούνται σε αντίστοιχα προγράμματα της αλλοδαπής, σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. Ίδρυσής του, είναι η εκπαίδευση/κατάρτιση νέων επιστημόνων σε θεματικές Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, το Π.Μ.Σ. του Τμήματος στοχεύει στην μεταπτυχιακή εξειδίκευση επιστημόνων στην διεπιστημονική μελέτη και ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος με έμφαση στην αντίληψη των οικολογικών και φυσικών διεργασιών, την προστασία των οικοσυστημάτων και την ορθολογική διαχείριση των πόρων τους καθώς και την βιώσιμη ανάπτυξη. Η εξειδίκευση επιστημόνων στο συγκεκριμένο αντικείμενο έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Μεσόγειος γενικότερα χαρακτηρίζονται από παράκτιες περιοχές, στις οποίες έχουν αναπτυχθεί πολλαπλές και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες δραστηριότητες (π.χ. βιομηχανία, εμπόριο, οικιστική ανάπτυξη, τουρισμός/αναψυχή). Επιπρόσθετα, το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό που παράγεται από το Π.Μ.Σ. συμβάλλει στην κάλυψη απαιτήσεων/αναγκών σε εξειδικευμένα στελέχη Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων και Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τελικός σκοπός του Π.Μ.Σ. «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» του Τ.Ε.Θ. είναι:
1. Η συνεισφορά στην ανάδειξη στελεχών και ανθρώπινων πόρων υψηλού επιπέδου σε ζητήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης.
2. H προώθηση παραγώγων της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
3. H διάχυση επιστημονικών γνώσεων σε κοινωνικές ομάδες και θεσμοθετημένους οργανισμούς που εμπλέκονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, που διαμορφώθηκε μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη σπουδών με βάση τη διεθνή εμπειρία για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, χαρακτηρίζεται από διεπιστημονική προσέγγιση και στοχεύει στην επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών με την παροχή μαθημάτων/φροντιστηρίων/εργαστηρίων/ασκήσεων πεδίου προς τους φοιτητές, που πραγματεύονται:
• τη μελέτη φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών διεργασιών του θαλάσσιου περιβάλλοντος με έμφαση στο παράκτιο,
• τη διαχείριση των θαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πόρων, π.χ. αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, ενεργειακοί πόροι,
• την αναγνώριση, παρακολούθηση και διαχείριση επεισοδίων ρύπανσης,
• την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών, όπως Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, ως εργαλείων στη μελέτη της παράκτιας ζώνης,
• τη συστηματική παρακολούθηση και έλεγχο των επιπτώσεων των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο παράκτιο περιβάλλον,
• την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τεχνικών προσέγγισης και κατανόησης των αλληλεπιδράσεων χερσαίου και θαλάσσιου χώρου με έμφαση στη κατανόηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής,
Επιπρόσθετα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εκπαιδεύονται:
• στη χρήση μεθόδων επεξεργασίας περιβαλλοντικών δεδομένων και σε πολυκριτηριακές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία εκτίμησης και λήψης αποφάσεων στη παράκτια ζώνη,
• στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της διαχείρισης του παράκτιου χώρου και των λεκανών απορροής, μέσω της χρήσης μοντέλων και της εφαρμογής και ανάπτυξης σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών,
• στη χρήση σύγχρονων μεθοδολογιών Επιχειρησιακής Ωκεανογραφίας και Υδροακουστικής τεχνολογίας,
• στην εκπόνηση μελετών υποδομής για υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις και παράκτιες κατασκευές.
Σχέση με την απασχόληση
Οι κάτοχοι προσόντων που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.
Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης
Οι κάτοχοι προσόντων που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.
Τρόποι απόκτησης
Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.