Περαιτέρω πληροφορίες
Οι φοιτητές, αφού λάβουν τις απαραίτητες γενικές γνώσεις (μαθήματα κορμού) στα τέσσερα πρώτα εξάμηνα, τους προσφέρεται η εξειδίκευση στο αντικείμενο της επιλογής τους, η οποία εντάσσεται σε μία από τις δύο κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου.
Τα μαθήματα κορμού έχουν σκοπό να προσφέρουν αφενός τα βασικά μεθοδολογικά εργαλεία, τις γνώσεις και το πλαίσιο αναφοράς της Διοίκησης των Επιχειρήσεων γενικότερα, και αφετέρου μια συστηματική εισαγωγή στα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του κλάδου. Συμπεριλαμβάνονται μαθήματα που δίνουν το γενικό θεωρητικό υπόβαθρο και τις μαθηματικές, οικονομικές και βασικές γνώσεις πληροφορικής που απαιτούνται για τη γενική κατεύθυνση της κατανόησης της γνώσης στη διοίκηση των επιχειρήσεων.
Η περαιτέρω εμβάθυνση (και ως ένα βαθμό εξειδίκευση) συντελείται στα τελευταία τέσσερα εξάμηνα των σπουδών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι φοιτητές και οι φοιτήτριες επιλέγουν το επιστημονικό πεδίο της προτίμησής τους.
Μετά την περάτωση του 4ου εξαμήνου σπουδών οι φοιτητές επιλέγουν μια εκ των δύο κατευθύνσεων του προγράμματος της εισαγωγικής κατεύθυνσης και υποχρεούνται να παρακολουθήσουν όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα της επιλεγμένης κατεύθυνσης και τέσσερα από τα οκτώ υποχρεωτικά επιλογής μαθήματα.
Οι κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου συγκροτούν δύο θεματικές περιοχές επιμέρους γνωστικών αντικειμένων αιχμής της επιστήμης της Διοίκησης Επιχειρήσεων και είναι:
• Διοίκηση Επιχειρήσεων
• Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στο Π.Σ. της κατεύθυνσης Διοίκησης Επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα θεματικά πεδία: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ποσοτικές Μέθοδοι, Μάρκετινγκ, Δίκαιο, Πληροφορική, Λογιστική, Οικονομική, Χρηματοοικονομική, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ξένη Γλώσσα.
Τα Θεματικά Πεδία της Κατεύθυνσης Προχωρημένου εξαμήνου Διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων είναι τα εξής: Πληροφοριακά Συστήματα, Πληροφορική, Διαχείριση Συστημάτων Δεδομένων, Δικτύωση και Τεχνολογίες Πληροφορικής.
Ο πτυχιούχος της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κατεύθυνση Προχωρημένου εξαμήνου Διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων γνωρίζει την επιστημονική μεθοδολογία, έχει αναπτύξει τεχνικές ικανότητες και δεξιότητες, έχει αποκομίσει εμπειρίες από την επαγγελματική πρακτική και είναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, υποστηρίζοντας επιτυχώς την αξιοποίηση των θεωρητικών και εμπειρικών του γνώσεων πάνω στο αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών σε όλους τους τομείς εφαρμογής τους στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ειδικότερα, ο πτυχιούχος, μπορεί να απασχοληθεί είτε ως αυτοαπασχολούμενος, είτε ως στέλεχος επιχείρησης ή οργανισμού του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, καθώς έχει τις εξής δυνατότητες:
• Εφαρμογή των αρχών της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ανάλυση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων για τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
• Ανάλυση και ικανοποίηση των αναγκών των οργανισμών και των επιχειρήσεων, μέσω του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της υλοποίησης, της διαμόρφωσης, της διαχείρισης και της υποστήριξης των υπολογιστικών και επικοινωνιακών τεχνολογιών.
• Σχεδιασμός, ανάπτυξη και συντήρηση πληροφοριακών συστημάτων.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι και των δύο κατευθύνσεων διαθέτουν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και ικανότητες ώστε να απασχολούνται σε όλους τους τομείς των γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως υπεύθυνοι, ή στελέχη επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Ανάλογα με την εμπειρία και επιμόρφωσή τους μπορεί να ασχοληθούν:
• Ως στελέχη οργανισμών του δημόσιου τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την καθοδήγηση και τον έλεγχο των διοικητικών δραστηριοτήτων, τη λογιστική και φοροτεχνική τους παρακολούθηση, την ανάλυση των προβλημάτων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τη στελέχωση και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λειτουργία και το οικονομικό αποτέλεσμα της επιχείρησης σε συνδυασμό με τα προβλήματα παραγωγικότητας, την ανάπτυξη και βελτίωση των συστημάτων αμοιβής της εργασίας, την ανάλυση των παραγωγικών συστημάτων και των διαδικασιών εξυπηρέτησης και των γενικών θεμάτων διοίκησης παραγωγής, τη διαχείριση των έργων διοίκησης και οικονομίας, την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις, και την ανάλυση των προβλημάτων χρηματοδοτικής διοίκησης της επιχείρησης.
• Ως σύμβουλοι επιχειρήσεων σε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων, χρηματοοικονομικής διοίκησης, λογιστικών και φοροτεχνικών θεμάτων, έρευνας αγοράς και ανάπτυξης πωλήσεων, διασφάλισης ποιότητας, επιχειρησιακής έρευνας, διοίκησης παραγωγικών και πληροφοριακών συστημάτων, εκπόνησης επιχειρηματικών σχεδίων.
• Ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα διοίκησης και οικονομίας.
• Ως εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
• Σε υπάρχουσα οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση.
• Ως ιδρυτές δικών τους επιχειρήσεων.
Σχέση με την απασχόληση
Οι κάτοχοι προσόντων που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο δύνανται να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.
Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης
Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.
Τρόποι απόκτησης
Οι τίτλοι σπουδών αυτού του τύπου αποκτώνται μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος.