Ενιαίος και Αδιάσπαστος Τίτλος Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Πολυτεχνική Σχολή. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Περιγραφή

Γνώσεις: Το Τμήμα ΜΠΔ εξυπηρετεί την αποστολή του με τη διδασκαλία, έρευνα και εφαρμογή συστηματικών τρόπων βελτίωσης της παραγωγικότητας (αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση των διατιθέμενων πόρων). Αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων μηχανικών ικανών να μελετούν, ερευνούν και να ασχολούνται με το σχεδιασμό της δομής και της λειτουργίας σύγχρονων τεχνολογικών και διοικητικών συστημάτων.

Δεξιότητες-Ικανότητες: Ο διπλωματούχος μηχανικός του Τμήματος ΜΠΔ μπορεί να στελεχώσει τμήματα οργάνωσης, διοίκησης, μεθόδων προγραμματισμού και σχεδιασμού επιχειρήσεων. Επίσης, μπορεί να αναπτύξει κριτικές ικανότητες απαραίτητες για να οργανώνει ανθρώπινους, υλικούς και οικονομικούς πόρους. Οι απόφοιτοι του Τμήματος, μέσα από τις σπουδές τους, αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να διοικούν και να επικοινωνούν με τους συνεργάτες τους. Η ραγδαία εμβάθυνση των γνωστικών αντικειμένων επιβάλει την αναγκαία εξειδίκευση των μηχανικών προκειμένου να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας όπως ο συντονισμός, σχεδιασμός και η διοίκηση της παραγωγικής διαδικασίας στο σύνολό της. Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης μπορούν να απασχολούνται ως σύμβουλοι επιχειρήσεων σε θέματα επενδύσεων, εισαγωγής νέων τεχνολογιών, διασφάλισης ποιότητας (ISO), εργονομικού σχεδιασμού και ασφάλειας της εργασίας, διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης προγραμματισμού και σχεδιασμού επιχειρήσεων του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα. Οι διπλωματούχοι ΜΠΔ καλύπτουν ανάγκες που η σύγχρονη οικονομία και παραγωγή δημιουργούν, έχουν δε τα εφόδια ως στελέχη ή ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες να προετοιμάσουν και να προχωρήσουν στην επιστημονική λήψη αποφάσεων μετά από εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης (στατιστική θεώρηση) και πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων (δυναμική θεώρηση).Τέλος, ο Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης αποκτά τις εξής ικανότητες:
να αναπτύσσει και να παρουσιάζει σύνθετα επιστημονικά θέματα σε γραπτό ή προφορικό λόγο,
να χρησιμοποιεί τεχνολογίες πληροφορικής, και προγραμματισμού,
να προσεγγίζει επιστημονικά προβλήματα και να διατυπώνει λύσεις συνδυάζοντας θεωρητικό υπόβαθρο και πειραματικά δεδομένα,
να αναλύει και να περιγράφει τη δομή πολύπλοκων με τη βοήθεια μοντέλων, αλλά και να συνθέτει στοιχεία σε ένα νέο σύνολο,
να ενημερώνεται διαρκώς σε θέματα Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης μέσα από τη διαδικασία της δια βίου κατάρτισης,
να συμμετέχει αυτοδύναμα σε ερευνητικές δράσεις, σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτό της Διπλωματικής Διατριβής, αλλά και σε έρευνα υψηλού επιπέδου μετά από αρχική καθοδήγηση.

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Ο απόφοιτος του Τμήματος εφαρμόζει αποτελεσματικές τεχνικές στη διοίκηση και την παραγωγή και είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε θέματα όπως:
Ο προγραμματισμός και έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας (βελτιστοποίηση ρυθμών παραγωγής, η κατανομή εργασιών, ο έλεγχος αποθεμάτων, η κατανομή πόρων, ο προγραμματισμός συντήρησης και αντικατάστασης εξοπλισμού, η κατανομή πρώτων υλών και άλλες συγγενείς δραστηριότητες).
Η έρευνα, ο σχεδιασμός και η αυτοματοποίηση της κατασκευής πάσης φύσης προϊόντων, με τη βοήθεια υπολογιστών.
Η χωροθέτηση μονάδων παραγωγής (ως μονάδα παραγωγής νοείται το εργοστάσιο ή η μονάδα παροχής υπηρεσιών για τη χωροθέτηση της οποίας λαμβάνονται υπόψη τεχνικοί, οικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες).
Η ενδοεπιχειρησιακή χωροταξία και σχεδίαση των επιμέρους συστημάτων παραγωγής (βελτιστοποίηση της θέσης των μηχανημάτων και εν γένει των σταθμών παραγωγής, χωρίς να αγνοείται και η παράμετρος «ανθρώπινο δυναμικό»).
Η επιστημονική προετοιμασία λήψης αποφάσεων ή/και η άσκηση επιστημονικής διοίκησης σε οποιοδήποτε διοικητικό-τεχνικό σύστημα, σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε οργανισμούς-βιομηχανικές μονάδες.
Ο Χρονικός και τεχνικοοικονομικός προγραμματισμός έργων, πληροφοριακών και τεχνικών συστημάτων.
Η σύνταξη μελετών πάσης φύσεως που αφορούν στην οργάνωση επιχειρήσεων, με στόχο την αποτελεσματική άσκηση διοίκησης.
Η σύνταξη μελετών ανάλυσης αγοράς και προώθησης προϊόντων με επιστημονικές μεθόδους.
Η ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών.
Η σύνταξη μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής.
Η σύνταξη μελετών που αφορούν στην ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Πλήρους Φοίτησης
Δια Ζώσης
Πρακτική άσκηση

Σχέση με την απασχόληση

Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών μετά το πέρας των σπουδών τους είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες που σύμφωνα με το ΠΔ 99 (ΦΕΚ 187 Α’ 5/11/2018) έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την ενασχόληση με την τεχνολογία της παραγωγής και τη διοίκηση - διαχείριση των μονάδων παραγωγής είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες. Οι ΜΠΔ έχουν δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών και στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών, για τα αντίστοιχα έργα. Επίσης, εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και κατοχυρώνονται επαγγελματικά με τους αντίστοιχους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα, απ' όπου παίρνουν και την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης

Πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο προσόντος έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 4).
Οι κάτοχοι προσόντων αυτού του τύπου έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή επιπέδου 7 ή 8.

Φορέας Χορήγησης

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Τύπος Προσόντος

Πτυχίο / Δίπλωμα ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ονομασία

Ανώτατη εκπαίδευση

Σκοπός

Βασικός

Διάρκεια

μέχρι 5 έτη

Μη προτιμώμενοι όροι

Δίπλωμα Μ.Π.Δ.